DEVETOGODIŠNJAKINJA OSVAJA PLANINSKE VRHOVE: Posle uspona na Maglić ostala verna planinarenju

D.LALIĆ

30. 07. 2020. u 17:31

LjUBICA Stanić mlada planinarka iz Istočnog Sarajeva o kojoj smo pisali posle njenog prošlogodišnjeg uspona na Maglić Poštarevom stazom koji je izvela sa svega osam godina, nastavila je da planinari i da se druži sa prirodom baš kako nam je i obećala.

ДЕВЕТОГОДИШЊАКИЊА ОСВАЈА ПЛАНИНСКЕ ВРХОВЕ: После успона на Маглић остала верна планинарењу

Privatna arhiva

Iako je data situacija promenila mnoge navike u životima mnogih, Ljubica je ostala verna prirodi i planinarenju. Pored toga što planinari Ljubica je i odličan đak, pa je treći razred zavšila sa odličnim uspehom, trenira odbojku i svira gitaru, ali zbog cele situacije od svih tih aktivnosti je sada odvojena osim od planinarenja, za koje kaže da je čine srećnom, ispunjenom i da sada ima još i više vremena za planinarske aktivnosti.

Uz podršku svoga oca Miodraga, ove godine izvela je i prvi zimski uspon na zahtevan vrh planine Visočice, vrh Vito 1960 mnv, što joj je bio i prvi zimski uspon koji je ostvarila sa osam i po godina. Na tom usponu prvi put je koristila opremu za zimske uspone kao što su: cepin, dereze i kretanje u navezi. Severna strana vrha Vito u zimskom periodu je pravi izazov za planinare i uspon iz njegovog, kako ga planinari zovu “amfiteatra”, pruža prave alpske uslove.

Privatna arhiva

- Tako je i Ljubica svoje prve zimske uspone, koristeći odgovarajuću opremu i primenjujući neophodnu tehniku penjanja u zimskim uslovima, izvela baš na ovom vrhu.

Posle uspona njen komentar je bio: “Uh, što je ovo lepo i zanimljivo", otkrivaju nam ona i njen otac.

Posle tog zimskog uspona nastavila je da planinari po okolnim planinama: Trebeviću, Treskavici, Romaniji, itd., usklađujući sve druge svoje obaveze. Nakon toga, 29.07.2020. izvšila je još jedan uspon na planinsku lepoticu Zelengoru i njen najviši vrh Bregoč 2014mnv, u jednom od najtoplijih dana ove godine..To je još jedan vrh preko 2000 mnv koji je Ljubica uspešno ispenjala.

Privatna arhiva

-Uspon smo izvršili sa Orlovačkog jezera. Navedena staza i sam vrh Bregoč su dio planinarskog puta "Dr Jovo Elčić", o čemu je Ljubica imala priliku da uči i hoda stazom velikana i da čuje kako je nastalo obeležje na samom vrhu Bregoča. Tokom boravka na Zelengori obišla je i dva prelepa jezera, Orlovačko u kome smo se kupali posle silaska sa vrha i Borilovačko (Jugovo) jezero, jedino veštačko jezero na ovoj planini. Zelengora, kao jedna od naših najlepših planina, i ovaj put je opravdala svoju lepotu u kojoj smo potpuno uzivali, a posebno Ljubica, prepričava otac Miodrag, koji je na svakom usponu bodri, hrabri, ali i priprema, jer je i sam iskusni planinar sa dugogodišnjim iskustvom.

Miodrag i Ljubica kažu da su im planovi bili vezani i za odlazak na planine u Crnoj Gori.

Privatna arhiva

- Planirali smo uspon na Durmitor, na veći broj vrhova, ali zbog nemogućnosti putovanja i zatvorene granice, dalje planinarske aktivnosti i druženja sa planinom verovatno ćemo nastaviti na domaćim planinama: Volujak, Zelengora, Lelija itd.

Privatna arhiva

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu