OTIŠLI IZ SELA, VRATILI SE U RAJSKI VRT: U dvorištu porodice Vulić i maline su druge boje

Z. GLIGORIJEVIĆ

07. 09. 2020. u 22:36

KOD porodice Vulić iz Vitanaca kod Despotovca u dvorištu od dvadesetak ari moguće je videti raznoliko cveće.

ОТИШЛИ ИЗ СЕЛА, ВРАТИЛИ СЕ У РАЈСКИ ВРТ: У дворишту породице Вулић и малине су друге боје

Foto: Z. Gligorijević

OTIŠLI IZ SELA, VRATILI SE U RAJSKI VRT: Kod porodice Vulić i maline su druge boje

KOD porodice Vulić iz Vitanaca kod Despotovca u dvorištu od dvadesetak ari moguće je videti raznoliko cveće.

Ljiljani, medovina, prkos, nevestin veo, raznovrsne ruže, pedesetak sorti muškatli, hibiskus, više vrsta ukrasnih trava i deteline, bambus, urme, nar, teksaški badem, kivi, japanska fudži i jabuka „pink lejdi“, najskuplja jabuka na svetu i sibirski limun samo su deo nekoliko stotina biljaka kojima ukrašeno dvorište. Kod njih su čak i maline druge boje. Bele. U svoj neobičan raj, ova vredna porodica, kojoj je najveće nadahnuće ljubav, sagradila je ljubavni most, bunar želja, kamen mudrosti, mozaike.

Foto: Z. Gligorijević

- Po zanimanju sam moler, supruga Marina je kuvarica u restoranu „Tri šešira“ u Skadarliji, a kćerke Ivana i Aleksandra završile su Višu školu dizajn tekstila i odeće, pa smo svi umetnički nastrojeni. Razmenjujemo ideje i zajedno uređujemo dvorište moje porodične kuće. pošto smo želeli da imamo originalni kutak, formirali smo krivo drveće, voće na spratovima, a ja sam sam pravio stolove i stolice od drveta i panjeva, naučio sam da cepam kamen, napravio bazen... – ponosno će Slavoljub Vulić (56).

Foto: Z. Gligorijević

Naredne godine planiraju da zasade i začinsko bilje, a ako budu otkupili komšijsku parcelu od 40 ari, naredne godine planiraju začinsko bilje, i mini zoološki vrt sa paunivima, fazanima i poni konjima. Pošto je cela porodica učlanjena u Udruženje voćara i vinogradara „Plava šljiva“, uzgajaju nekoliko sorti grožđa, šljivu ranku, starinsku dunju, zatim budumku, kolačaru i jabuku kožaru, a zasadiće petrovke i lubeničarke, kruške oskoruše i domaću višnju.

Foto: Z. Gligorijević


- Pošto smo želeli da odemo iz sela, pre 20 godina preselili smo se u Beograd. Pre tri godine smo počeli da uređujemo dvorište, jer smo ovde našli utočište od vrelog asfalta i užurbanog života. Aleksandra i ja smo ovde od proleća do jeseni, a Marina i Ivana dolaze kad god im to dozvoli posao u Beogradu – dodaje Vulić, koji planira da napravi i etno muzej od stvari iz prošlog veka, koje sakuplja godinama.

Foto: Z. Gligorijević

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju