DO SADA NEOTKRIVENI DETALJI: Odraz Stefana Nemanje u ogledalu - Nijedan spomenik nije tako urađen

M.Stanojković

06. 09. 2020. u 11:30

ДО САДА НЕОТКРИВЕНИ ДЕТАЉИ: Одраз Стефана Немање у огледалу - Ниједан споменик није тако урађен

Foto promo

DA se spomenik Stefanu Nemanji popne do visine od 23 metra bez ijedne greške, da delovi stignu na vreme, a majstori rade punom parom, zadužen je Rus Oleg Laskarev (53), "desna ruka" Aleksandra Rukavišnjikova, autora spomen-obeležja jednom od najznačajnijih srpskih vladara, koji će krasiti Beograd.

U prestonicu je stigao početkom avgusta, a na gradilištu će od jutra do mraka nadzirati radove na Savskom trgu do sredine novembra.

Reporteri "Novosti" šefa ruskog tima zaduženog za postavljanje spomenika zatiču na gradilištu gde sa radnicima koordiniše istovar delova, koji su pristigli kamionima iz Rusije. Kao pravi domaćin, pokazuje nam svaki delić budućeg "mozaika".

- Biću ovde sve dok se spomenik ne sklopi - kaže Laskarev. - Na postavljanju spomenika rade zasad ruski majstori. Sve napreduje kako treba. U petak je stigao šlem, koji treba sklopiti na mestu, postaviti mozaik. Kada to završimo, stižu još dva kamiona.

Iz odela inženjera za nuklearne rakete Laskarev je "uskočio" u odelo šefa nadzora na terenu, kao deo Rukavišnjikovog tima. Već deset godina zadužen je za postavljanje mnogih spomenika u Moskvi, poslednji u nizu bio je - spomenik Gladijatoru ispred stadiona Spartaka u Moskvi. Sa Rukavišnjikovom je, kaže, gotovo svakodnevno na vezi.

- Takav je život. Radio sam u struci, pa sam se preorijentisao na ovaj posao. Za mene je to zanimljiv posao... Majstor, kada zamisli kako će sve da izgleda, prvo radi male figure, pa veće, to je zaista interesantan posao. Za svaki dan imam plan, tačno se zna šta se radi danas, a šta sutra. Ne brinem da li se Aleksandru možda neće nešto svideti - siguran je Laskarev.

P.Milošević

Oleg Laskarev je "desna" ruka Aleksandra Rukavišnjikova

Dok obilazimo Savski trg, pokazuje nam delove žezla, koje će do kraja septembra postati celina. Dolazimo i do samog postamenta, rupe koja je iskopana, gde će se u ogledalu, koje će biti postavljeno, videti odraz spomenika.

- U toj rupi biće postavljena klima, odnosno sistem za hlađenje, kako se staklo ne bi maglilo - kaže Oleg. - Spomenik će da se ogleda u tome, i to će biti veličanstveno. Nijedan spomenik nije tako urađen, to je genijalna zamisao vajara.

Čuo je naš sagovornik da neki osporavaju spomenik zbog veličine, ali kaže da je na to navikao i da će s vremenske distance, na kraju biti prihvaćen:

- Tako je bilo i sa Ajfelovim tornjem.

P.Milošević

Delovi žezla uskoro postaju celina

MOZAIK - ZVEZDANO NEBO

DOK Oleg Laskarev nadzire radove, njegov kolega Anatoneli Čelišev mozaik sprovodi u delo po zamisli majstora. Radio je i na mozaiku u Hramu svetog Save u timu Nikolaja Muhina.

- Mozaik na spomeniku Stefanu Nemanji biće zvezdano nebo plavo, kao freske, sa žutim zvezdama - kaže Čelišev.

P.Milošević

UDARNIČKI Delovi žezla uskoro postaju celina

ČINJENICE

  • KONKURS za izbor idejnog rešenja budućeg izgleda spomenika Stefanu Nemanji raspisan je 2018. godine.
  • ZA NAJBOLJE rešenje izabrana je zamisao Rusa Aleksandra Rukavišnjikova.
  • PROŠLE godine počelo je izlivanje u njegovom ateljeu u Moskvi, a početkom avgusta ove godine prvi delovi krenuli su put Srbije.
  • PLANIRANO je da bude postavljen do sredine novembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

MARKEĐANI

06.09.2020. 13:00

Onaj ko može da pljuje bilo koji spomenik pa makar ga podizao i njegov politički neistomišljenik je čist primer čoveka koji zarad svoje neke koristi i mržnje to čini. Tačka!

nesicad

06.09.2020. 13:32

Zašto napuknut vizantijski šlem ! Vizantija je majka pravoslavlja i prva velika hriščanska država. Ako Erdogan mrzi Vizantiju i Svetu Sofiju kao crkvu zašto to radimo mi Srbi i Rusi !! Zašto smo zavidni !!

Mića

06.09.2020. 14:49

@nesicad - Та иста земља Ромеја (енгл. Византија?), је тада нас уништавала као аустроугарска на почетку 20 века. Тако да не лупај. Да је ваљала, постојала би и данас.

Bezimeni

06.09.2020. 20:11

@Mića - Sam si se zapleo u lošu retoriku. Da Srbija valja kao država, da li bi postojala do danas, ili ti ovo nazivaš državom? Knjige narode, a ne zvona i praporci - reče jednom jedan Banaćanin....

Komentator

06.09.2020. 14:56

@nesicad - Ne postoji nikakva Vizantija, to je lažni naziv, pravi je Istočno rimsko carstvo. Srbi su ratovali protiv njega. Nemanjići su mu se prodali i zato ih sada slave. Umesto pravog vladara koji je obnavljao srpsko carstvo, Cara Dušana. Ovde njegov spomenik treba da se postavi.

Bole

06.09.2020. 18:51

@nesicad - Vizantija nije nikada postojala. To je izmisljen naziv romejsko carstvo koji datira iz 16 veka smisljen iz nekih drugih razloga. Stefan ih je kidao.