LEPOTA KOJA ZAUSTAVLJA DAH: Prirodni dragulji Despotovca turistička atrakcija

Z. GLIGORIJEVIĆ

17. 08. 2020. u 18:00

RETKO koji kraj na malom rastojanju može da se pohvali prirodnim lepotama, poput planina, reka, klisura i kanjona, pećina i jama, kao i vrednim istorijskim spomenicima, kao despotovačka opština.

ЛЕПОТА КОЈА ЗАУСТАВЉА ДАХ: Природни драгуљи Деспотовца туристичка атракција

Foto: Z. Gligorijević

Zbog toga ne čudi što je turizam okosnica razvoja Gornje Resave, čija površina od 10.000 hektara još 1957. godine proglašena za regionalni prirodni park i zaštićeno područje.

Prirodni dragulji nesumnjivo su izvor "Veliko vrelo" i vodopad "Veliki buk", koji iako nastaje od mirne rečice Veliko vrelo, zahvaljujući kaskadama, plavo-zelena voda koja pada sa 25 metara u jezero, duboko oko 5 metara, pravi čudesne zvukove. Izvor i vodopad koji se nalazi na nadmorskoj visini od 380 metara, i koji je jedan od najlepših vodopada u Srbiji, čine spomenik prirode prve kategorije, morfo-hidrološki kompleks "Lisine".

- Staza od vodopada "Veliki buk" do izvora "Veliko vrelo" duga je 800 metara. Turisti njome mogu da šetaju i noću, jer je osvetljena, dok rasveta na vodopadu i izvoru menja boje u određenim vremenskim intervalima. U planu je izrada projekta vizitorskog centra na hidrokompleksu "Lisine", koji bi sadržao infocentar, koji bi turistima pružao sve potrebne informacije, biletarnicu, kongresnu salu, kafić i nekoliko apartmana za smeštaj. Vrednost projekta je oko 30 miliona dinara - navodi Ana Nešić Bogdanović, direktorka JP "Resavska pećina", preduzeća koje pored pećinom upravlja i zaštićenim područjem.

Despotovčani se, kako kaže naša sagovornica, sve više okreću seoskom turizmu, a ugostitelji proširuju kapacitete i dodaju sadržaje. Pre pet godina radila su samo tri, a sada ima 11 registrovanih seoskih domaćinstava, jer je Opština davala subvencije. Struktura ponuda je različita, od bogougodnog mira, preko jahanja, vožnje džipom, paraglajdinga do lovnog turizma, pa ona predstavljaju primer dobre prakse ne samo za despotovačku opštinu, već za celu Srbiju.

Foto: Z. Gligorijević

Noću osvetljeni vodopad "Veliki buk"
 
NAPLAĆIVAĆE SE ULAZ

NA osnovu odluke Vlade Republike Srbije, počeće naplata ulaska na zaštićeno područje. Čuvarska kućica je već postavljena, uskoro će i rampa.

- Hidrokompleks "Lisine" nedavno je pogodila poplava, koja je uništila stazu i prilaz vodopadu. Sve smo sanirali za dva dana svojim sredstvima. Uložili smo oko 300.000 dinara, ali smo izgubili određen broj turista - ocenjuje direktorka Nešić Bogdanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024