ŽIVJELO NAŠE MILO SRPSTVO! Ovim rečima završeno je pismo crnogorskog kralja Nikole unuku Aleksandru pred početak Velikog rata

Novosti online

02. 08. 2020. u 09:35

ЖИВЈЕЛО НАШЕ МИЛО СРПСТВО! Овим речима завршено је писмо црногорског краља Николе унуку Александру пред почетак Великог рата

Foto: Vikipedia/Arhiva Novosti

KRALJ Crne Gore Nikola I Petrović pozvao je 25.jula/6. avgusta 1914. godine svoje sunarodnike u rat protiv Austrougarske.

Bio je to početak stradanja i razaranja kakvo svet do tada nije video, a u kome su crnogorski i srpski narod stajali rame uz rame.

Ovom potezu prethodila je duga prepiska kralja Nikole i srpskog prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića.

Iz nje se vidi da su, osim ozbiljnosti trenutka, oba državnika svesna teških vremena koja predstoje, ali i činjenice da je učinjeno sve da se rat izbegne.

Petrovići i Karađorđevići su inače u bliskim rodbinskim vezama. Najstarija ćerka kralja Nikole, kneginja Zorka bila je supruga kralja Petra i majka prestolonaslednika Aleksandra. Zbog toga se i srpski princ crnogorskom vladaru obraća sa "dragi deda", a ovaj se tako i potpisuje u telegramu odgovora.

Ovo je njihova prepiska samo dan uoči izbijanja Prvog svetskog rata:

- Regent Srbije Aleksandar

NJegovom veličanstvu kralju Crne Gore — Cetinje

14/27. VII 1914. (telegram)

- Pokušali smo sve moguće ne bi li mogli uštediti srpskom narodu nove žrtve i terete, ali nismo uspeli, jer je Austro-Ugarska tražila da prinesemo na žrtvu dragu nezavisnost.

Bog je valjda tako hteo da srpski narod još jednom stavi svoj život u odbranu celoga Srpstva.

Uveren sam da moj dragi deda još jače može da ceni koliko je bio neopravdan zahtev Austro-Ugarske, koji je smišljen bio da zada smrtan udar sjajnoj budućnosti srpskog naroda. Ispunjen sam velikom radošću kad sam saznao, i ako u to nisam ni sumnjao, da se Crna Gora solidarisala sa Srbijom u odbrani srpskoga naroda.

Naredbu za mobilizaciju dele srpske vojske izdao sam. Svemogući Bog i pomoć carske i moćne Rusije biće na strani srpske pravde, a tako isto i javno mnenje civilizovane Evrope. Šaljem pozdrav mojem mudrom i dragom dedi i hrabroj crnogorskoj vojsci - Aleksandar.

Foto: Vikipedia

Tekst potpisa

- Kralj Nikola Petrović

NJegovom kralj. visočanstvu nasljedniku Aleksandru — Beograd

14/27. VII 1914. (telegram)

- Ponos srpskog plemena nije dopustio da se ide dalje u popuštanju. Slatke su žrtve koje se podnose za pravdu i nezavisnost narodnu.

U ime Božje, a uz pomoć naše vjekovne zaštitnice moćne Rusije i simpatije civilizovanih naroda, naš će Srpski Narod i iz ovoga velikog nametnutog mu iskušenja pobednički izaći i obezbediti svoju sjajnu budućnost.

Moji Crnogorci već su spremni na granici, da ginu u odbrani naše nezavisnosti.

Živio, moj mili unuče, na radost tvojega dragoga oca i moju!

Živjela hrabra srpska vojska! Živjelo naše milo Srpstvo!

— Tvoj djed Nikola

U ovom ratu, herojske podvige crnogorska vojska je pokazala štiteći povlačenje srpske vojske kroz Albaniju, ali je na kraju i sama kapitulirala 1916., a kralj Nikola je napustio zemlju.

Oslobođena je tek posle proboja Solunskog fronta u talasu u kome je oslobođena i Srbija 1918. godine.

(Istorijski zabavnik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (17)

Banjo

02.08.2020. 10:33

Kralj Nikola nije govorio ni pisao ekavicom. A ni Aleksandar nije govorio ekavicom nego Crnogorskom ijekavisom, jer je rastao na Cetinje. Ima tonski zapis sa Bleda o njegovom izgovoru ijekavice. Drugo:Kralj Nikola nije dobrovoljno napuštio CG. nego ga je upravo Unuk Aleksandar oćerao jer se plašio njegove moći.

ZR

02.08.2020. 23:02

@Banjo - Ovi koji sebe nazivaju Crnogorcima zaboravili su da se kralj Nikola uvek ponosio do kraja života što je Srbin.Uvek je isticao Srpstvo,pisao pesme o Srbstvu .Crna Gora je Srbska drzava i uvek ce biti.Ne postoji crnogorski jezik ,u Crnoj Gori se govori Srbskim jezikom.Nesrečni Milo je naneo vise Štete Crnoj Gori za 30 god nego Turci,Austro -Ugari i komunisti zajedno i prodao se za šaku srebrenjaka i unistio Crnu Goru,to moze samo ludak.Svi koji slede tog coveka moraju da se zapitaju ko su i sta su. Ludaka treba leciti u ludnici. Zivela Srbska Crna Gora.

Šator

02.08.2020. 11:21

Ђе су са коментарима сада ови Ђиласови "црногорци" из Војводине и са Теразија... Багро, вратите се козама које сте оставили, примамо само српску браћу, конвертите више нећемо да игноришемо... издајници, паљба...

ZR

02.08.2020. 23:16

@Šator - Ti nesrecnici kojima je Đilas idol oni su najgori,sede u Beogradu,Novom Sadu,Nisu,Vrbasu ... oni najvise rade za nesrecnog Mila.Vecina njih je nesoj njihovi dedovi ,očevi ,stričevi zajedno sa Djilasom,Kapičicem ,Dapčevicem,Tempom i ostalim komunističkim zlocincima pobili su mnoge Srbe u Crnoj Gori ,Srbiji,Lici Dalmaciji,Hercegovini,Bosni i kako oni da budu za Srpstvo.To je siva masa ,isprani mozgovi koji neznaju ni sta su ni ko su.Trebalo bi da znaju da je Crna Gora Srbska drzava i da je preko 90% stanovnistva pravoslavno i pripada Srbskoj pravoslavnoj crkvi.

Komandant 1001

02.08.2020. 11:25

Kako god da su ova dva srpska kralja, Nikola crnogorski i Petar bili odani srpstvu, i kako god branili i odbranili srpstvo, ovaj zadnji Aleksandar kralj "osloboditelj" zarobio je Srbe što nije uspelo ni AU ni Nemcima ,Bugarima,Mađaraima, dozvolivši da neprijatelju dade teritorij sa Srbima (Krajina) (Bosna) i u pobedničku svoju armiju postavi za generala nikog drugog nego, posle dokazane ustaše, Kvaternika, Sertića etc., Suludost kralja Aleksandra videla se 1941 kada je Srbe stavio na večne muke a sebe osudio za političkog samoubicu.

Banaćanin

02.08.2020. 13:06

Neznam kada će se pojedinci iz Srpskog naroda opametiti i svahtiti da je Aleksandar Karadjordjević najveći krivac za sve što je Srpski narod snašlo od 1918. godine do danas. Bio je pohlepan, bezobziran, jednom rečju osioni nečovek. Da je posle Velikog rata poslušao Pašića i Pupina i dozvolio da austrougarski konjušari i sluge, pa i crnogorci stvore svoje samostalne države poput Madjarske, Čehoslovačke itd, Srpski narod bi bio mnogo cenjeniji poštovaniji nego danas. Ti isti kojima nije dozvolio da stvore svoje države došli su mu glave, ali zaljubljenici u Aleksandra to neće da priznaju.

Banaćanin

02.08.2020. 22:32

@SIMO - Simo, malo bolje prouči istorijske udžbenike. Kako može da se pita Austrougarska koja je izgubila rat? Opsednit si Aleksandrom Karadjordjević. Stavi prst na čelo. Prouči malo dokumenta sa mirovnih konferencija i videćeš da je Aleksandar mnogo brljao, a naš vrsni i u svetu u to vreme poštovan i od autoriteta, Mihajlo Pupin, naš Banaćanin morao je da ga vadi iz govana. Zato je prošao kako je prošao.

Komandant 1001

03.08.2020. 08:35

@SIMO - Znate li vi da je Mađarska gubitkom 1ww izgubila neke "svoje" teritorije u Rumuniji i Srbiji ? Znate li vi da je Austrija izgubila posle 1ww Južni Tirol koji je pripao Italiji. Pa kako to da je ostala netaknuta Hrvatska kao poražena strana u 1ww? Američki predsednik Wilson je predlagao Nj.Vis.kralju "oslobodiocu" da formira državu Srbiju sa delovima gde su Srbi većina, što je ovaj glatko odbio i pustio Srbe Krajine i bosanske Krajine niz vodu što su osetili Srbi 1941 pa i 1991

iz glave

03.08.2020. 07:46

тада је ЦГ била српска Спарта, међутим јан 1916 након Мојковачке битке Влада ЦГ, по налогу К Николе распушта ЦГ војску, а пар дана након тога, официри Јово Бећир и Петар Ломпар потписују капитулацију пред А-У. Тиме је нестала 200г Петровићевска ЦГ. Ово је још један доказ колико је Закон о одузимању имовине цркви коју је имала 1918 донет на католички Божић бесмислен.