IZ AMERIKE U „VATRENO OKO“: Vratili se u rodni Niš, da rade u novoj laboratoriji

D. ALIHODžIĆ

01. 08. 2020. u 17:00

OKOLNOSTI pod kojima su se vratili u rodni Niš ne bi se mogle nazvati srećnim, ali njihova priča ipak ima srećan kraj.

ИЗ АМЕРИКЕ У „ВАТРЕНО ОКО“: Вратили се у родни Ниш, да раде у новој лабораторији

Foto: D. Alihodžić

Mlade i ambiciozne, epidemija ih je zatekla van Niša, ali su se vratili kući i dobili priliku o kojoj su sanjali, da nastave svoja naučna usavršavanja na polju biohemije i molekularne biologije i dobiju posao "u struci". Oni su među dvadesetak zaposlenih novootvorene laboratorije "Vatreno oko" u kojoj će se dnevno obrađivati oko hiljadu PCR testova.

Dimitrije Spasić (27) biohemiju je završio u SAD, a usavršavanje je nastavio u Nemačkoj, gde je do marta ove godine radio na svojim doktorskim studijama.

- Tokom master studija bio sam zaposlen u Institutu za farmakologiju i toksikologiju (Walther Straub Institute), gde sam i izveo svoje magistarsko istraživanje u sklopu velikog istraživanja farmakogenetičkih rešenja za lečenje dijabetesa. Kada je počela epidemija kovida, iz pre svega patriotskih razloga, vratio sam se da pomognem svojim znanjem daljem napretku molekularne dijagnostike u Srbiji - kaže Dimitrije, koji je prezadovoljan što i u Nišu ima uslove kao one u Nemačkoj.

VAKCINA

U SVETU se trenutno odvija najveći "in vivo" eksperiment, jer se u svim laboratorijama, uključujući i ove dve u Srbiji, traga za rešenjem. Naučnici nisu sebični i dele međusobno saznanja, jer je svima u interesu da pobedimo koronu. Nema sujete. A što se zarade tiče, ona u ovom trenutku nije bitna, neće postati milioner onaj ko otkrije vakcinu, ali će svakako neko u tome naći profit - kaže Aleksa Radivojević.

On je u SAD otišao posle trećeg razreda Prve niške gimnazije, i to u državu Oregon. Zatim je u Klivlendu diplomirao biohemiju.

- Tokom studija bio sam i na razmeni na UCL univerzitetu u Londonu šest meseci i stažirao u laboratoriji za strukturnu i sistemsku biologiju. Nakon diplomiranja radio sam u "Steris kompaniji" na biomedicinskim istraživanjima. Posle dve godine rada upisao sam master studije na Ludvig Maksimilijan univerzitetu u Minhenu.

Od pre tri nedelje i molekularni biolog Aleksa Radivojević (27) radi na ispitivanju uzoraka na kovid, i to u rodnom Nišu. Bio je angažovan u Institutu za molekularnu genetiku i genetsko inženjerstvo u Beogradu. Ne krije svoje uzbuđenje što su pokrenuli "Vatreno oko" jer će umesto na 150 do 200 uzoraka u Nišu sada moći da rade i do hiljadu dnevno.

Foto: D. Alihodžić

Aleksa Radivojević

- Virus nije veštački i nemojte da vas sluđuju takvim teorijama. Nastao je spontanom mutacijom i to je naučno dokazano. To je priroda i to se dešava. Možemo ga pobediti vakcinom ili našim ponašanjem. Za ovo prvo moramo biti malo strpljivi, a drugo zavisi samo od nas. Nije virus oslabio, i to je zabluda, kao što je zabluda da će ga "ubiti" letnje temperature - kaže Aleksa i dodaje da je 30 posto testiranih u Nišu bilo pozitivno, ali da to ipak ne odslikava opšte stanje. Očekuje da u narednom periodi imaju što manje posla da bi mogli da se više posvete istraživanjima.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade