ŽIVIM U AMERICI, ALI BEZ SRBIJE NE MOGU: Naš čuveni alpski skijaš paraolimpijac Jasmin Bambur bar jednom godišnje dođe u Zrenjanin

Bogoljub Grujić

28. 11. 2021. u 15:45

PORED Branislava Simića, Dejana Bodiroge i Vladimira Vanje Grbića, Jasmin Bambur je četvrti sportski as rođen u Zrenjaninu, koji je imao tu čast da nosi zastavu Srbije na Olimpijskim igrama.

ЖИВИМ У АМЕРИЦИ, АЛИ БЕЗ  СРБИЈЕ НЕ МОГУ: Наш чувени алпски скијаш параолимпијац Јасмин Бамбур бар једном годишње дође у Зрењанин

Jasmin sa gradonačelnikom Salapurom, Foto Grad Zrenjanin i privatna arhiva

Nekadašnji rukometaš, kao skijaški reprezentativac, zastavu Srbije nosio je na Zimskoj paraolimpijadi 2010. godine u Vankuveru.

Rođen i odrastao u Zrenjaninu, uspešno se bavio rukometom i stigao do prvog tima Proletera, a onda mu se ukazala sjajna prilika za nastavak školovanja i bavljenje sportom u Americi. Otišao je u Atlantu, nakon uspešnog početka na koledžu, a doživeo je tešku saobraćajnu nesreću, ostao invalid, ali vođen sportskim duhom, voljom i ogromnom energijom, počeo je da trenira skijanje.

- Nisam klonuo duhom nakon dugog oporavka, u skijanju sam kao paraolimpijac pronašao novi smisao i sve je tako krenulo - kaže Jasmin, napominjući da je na Zimskoj paraolimpijadi u Vankuveru, bio jedini takmičar koji je predstavljao Srbiju.

AS Jasmin Bambur vrstan je alpski skijaš, Foto Grad Zrenjanin i privatna arhiva

Zbog skupih treninga, priprema i nedovoljno razvijenog paraolimpijskog zimskog sporta u Srbiji, u dogovoru sa čelnicima Paraolimpijskog saveza Srbije, doneo je odluku da se takmiči za Sjedinjene Američke Države, gde i danas živi, a za američku reprezentaciju nastupio je na Zimskim paraolimpijskim igrama 2014. u Sočiju i osvojio deveto mesto i u Pjongjangu 2018. godine, gde je bio dvanaesti.

Boravak u rodnom gradu, koji posećuje bar jednom godišnje, Jasmin je iskoristio da najavi četvrti paraolimpijski nastup, februara naredne godine u Pekingu, a koliko je vezan za svoju zemlju, potvrdio je u više navrata, kada je slao skije za paraolimpijce Srbije i organizovao takmičenje invalida na Staroj planini.

- Moja porodica i rodbina su ovde u Zrenjanin i dolazim često da ih obiđem - kaže Jasmin, uz naglasak da svoj rodni grad obožava. Sa suprugom Sarom i ćerkicama, obožava da svrati u Zrenjanin, u kojem će nakon Pekinga, provesti jednomesečni odmor.

Alpskim skijanjem, kao jednom od najtežih disciplina za osobe sa invaliditetom, bavi se punih 16 godina.Uz ljubav prema ovom sportu, najviše vremena provodi u pecanju, koje mu je omiljeni hobi.

Omiljena zabava pecanje, Foto Grad Zrenjanin i privatna arhiva

UČESTVUJE I U PEKINGU

- SPECIFIČNO je to veoma, u Americi imam odlične uslove da se bavim skijanjem, ali ja Srbiju nosim u duši i blisko sarađujem sa dragim prijateljima iz Paraolimpijskog saveza Srbije, viđamo se na takmičenjima i razmenjujemo iskustva - dodaje Bambur, kojem će nastup u Pekingu biti četvrto učešće na Paraolimpijadi.

PASOŠ

JASMIN Bambur na prijemu kod gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure, nije skrivao oduševljenje kada mu je uručen pasoš Evropskog grada sporta za 2021. godinu, njegovog Zrenjanina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ZEMLJOTRES KOD NIKŠIĆA: Žarište locirano na dubini od 12 kilometara