DO AFRIKE ORAO STIŽE ZA 28 DANA: Dve veličanstvene ptice sa naših prostora u programu praćenja retkih i zaštićenih vrsta

J. BALjAK

11. 10. 2021. u 14:00

MEĐU tek desetak retkih i strogo zaštićenih ptica u Srbiji, čije kretanje se prati u okviru programa satelitske telemetrije, novine u svetu ornitologije kod nas, nalaze se i dve jedinke sa Vršačkih planina.

ДО АФРИКЕ ОРАО СТИЖЕ ЗА 28 ДАНА: Две величанствене птице са наших простора у програму праћења ретких и заштићених врста

Vid sa odašiljačem / Foto M. V.

Reč je o mladim orlovima zmijarima - jednogodišnjoj Ognjenki i četvoromesečnom Vidu, na koje su, dok su još bili ptići pred izletanjem iz gnezda, postavljeni minijaturni odašiljači, kako bi se prikupljali dragoceni podaci o njihovom životu i, na osnovu toga, primenile adekvatne mere u očuvanju ove vrste.

Ognjenka se u ovom programu, koji sprovodi Fondacija za zaštitu ptica grabljivica, nalazi od prošle godine, a Vid od letos. Jedini su orlovi zmijari u Srbiji koji imaju ovaj aparat na solarno napajanje, težine tek 25 grama, zahvaljujući kom ornitolozi sada mogu da prate bukvalno svaki njihov korak, preciznu putanju kretanja, na kojoj visini i kojom brzinom lete, kakve sve prepreke prevazilaze da bi došli do plena ili do odredišta, koja je atmosferska temperatura...

- Sve to nam pomaže da uvidimo kakva je njihova svakodnevica, pogotovo kada krenu migracije, s obzirom na to da su zmijari ptice selice. Lane smo imali jedinstvenu priliku da pratimo Ognjenku na njenom prvom putu u podsaharsku Afriku, gde ovi orlovi zimuju, a ove godine već možemo da napravimo paralelu sa Vidovom migratornom maršrutom - kaže nam Milivoj Vučanović, čuvar prirode Vršačkih planina i član Fondacije.

Ognjenka, kao mladunče / Foto M. V.

Ognjenkina prva jesenja selidba trajala je 28 dana. Od Srbije do Sudana, gde je provela prošlu zimu, preletela je 6.765 kilometara. Krenula je preko Rumunije i Bugarske, srećno prešla veoma opasnu zonu Turske, Libana i Izraela, pa preko Sueckog kanala i Egipta, prateći tok reke Nil, stigla do odredišta. Godinu dana kasnije, identičnom putanjom išao je i Vid, a putevi su im se u jednom momentu u potpunosti preklopili.

- Ptice često stradaju tokom selidbe, a zahvaljujući satelitskim odašiljačima možemo da uvidimo gde su i na koji način uginule, da otkrijemo gde se nalaze crne tačke i kako da reagujemo. Isto važi i za mesta gde se gnezde, gde često bivaju otrovane - ističe Vučanović i dodaje da se Fondacija ovim aktivnostima uključila u međunarodno istraživanje o mortalitetu ptica na afričko-evroazijskom migratornom putu.

TRENUTNO U ČADU

OBE ptice trenutno su u Čadu i to na oko 200 kilometara udaljenosti, pa postoji mogućnost da se sretnu. Ukoliko budu doživele polnu zrelost, koja se kod zmijara iskazuje u trećoj godini života, može se očekivati da će se vratiti u blizinu mesta rođenja i tu sviti gnezdo. Ognjenka je ovo leto provela u Turskoj.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest