GLAMUROZNA, A PO PROTOKOLU: Od večeras u Holu RTS izložba dosad neviđene garderobe Jovanke Broz

D. B. M.

16. 09. 2021. u 11:04

IZLOŽBA "Jovanka Broz - u boji", koja se otvara večeras u Holu RTS, prvi put pred publiku donosi originalne odevne komade iz kolekcije Jovanke Broz.

ГЛАМУРОЗНА, А ПО ПРОТОКОЛУ: Од вечерас у Холу РТС изложба досад невиђене гардеробе Јованке Броз

Foto Arhiva

Posetioci će imati priliku da vide deo odeće prve dame Jugoslavije, koji je dobrim delom ostao skriven od očiju javnosti, gotovo 70 godina.

- Izložba počinje sa njenim prvim predstavljanjem kao supruge Josipa Broza, a završava se u godinama kada silazi sa javne scene - kaže nam Igor Todorović, direktor projkta "Kolekcija Jovanka Broz".

- Prvi put biće prikazani skica i odevni komplet koji je za Titovu suprugu kreirao čuveni Aleksandar Joksimović. Posetioci će videti i haljine koje su rađene u salonima Mile Kavaloti i Klare Rotšild.

Autori izložbe su zapazili da je predsednički par brižljivo birao "jezički" kod svoje odeće. Tako su gradili javni identitet bračnog para Broz, nove Jugoslavije, njene ideologije i politike, ali i prenosili poruke.

- Način odevanja, prilikom državnih susreta, bio je regulisan protokolom SFRJ ili zemlje domaćina - kaže Maja Davidović Nedeljković.

- Jovanka je pratila modne trendove ali je izgradila lični, monumentalni stil svedenih linija, prefinjen i glamurozan, prepoznatljiv po odeći krojenoj uz telo, otvorenog dekoltea, naglašenog struka, sa skupocenim ali decentnim nakitom, crvenim ružom i karakterističnom frizurom.

PRIJEM Poseta predsednika Urha Kekonena i njegove supruge, 8. maj 1963., Foto Muzej istorije Jugoslavije

Prva dama je bila pokrovitelj i predstavnik domaće modne industrije. Mnogobrojna preduzeća, dizajneri i zanatlije brinuli su o njenom izgledu. Njena odeća rađena je u privatnim salonima, svetskim modnim kućama "Dior", "Lanvin", ali i u državnim preduzećima - "Narodna radinost" i "Jugoeksport".

Direktor projkta "Kolekcija Jovanka Broz" je Igor Todorović, autor teksta u katalogu je kostimograf Maja Davidović Nedeljković, a ideju o izložbi osmislila je Mirjana Menković, bivša direktorka Etnografskog muzeja.

PANDAN EVROPSKOJ ARISTOKRATIJI

JOVANKINA odeća je imala dvostruki karakter: korišćena je kao diplomatsko sredstvo za unapređenje međunarodnih odnosa i brendiranje Jugoslavije u svetu, dok je za domaću javnost, birajući skromnije modele, bila i sredstvo nove vlasti da se u federaciji naroda stvori jedinstveni jugoslovenski nadnacionalni identitet. Partizanka, borac, komunista i prva dama SFRJ bila je otmena i elegantna. Bila je pandan evropskoj aristokratiji - objašnjava Maja Davidović Nedeljković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna