KAD DOKTOR NAUKA DELI PRAVDU KOŠARKAŠIMA: Svestrani Slavko Rakić (27) iz Lazareva kod Zrenjanina uspešan na svim poljima

Bogoljub Grujić

01. 08. 2021. u 16:40

OREOL đaka generacije u osnovnoj školi, Slavko Rakić, uspešno je nastavio u zrenjaninskoj gimnaziji, a onda i na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, gde je sa prosečnom ocenom 9,72 diplomirao 2017. godine na smeru inženjerski menadžment, da bi onda nakon master studija, početkom jula ove godine, posle 33 meseca, okončao doktorske studije sa prosečnom ocenom 10 i postao jedan od najmlađih doktora nauka na FTN, gde je dobio posao asistenta.

КАД ДОКТОР НАУКА ДЕЛИ ПРАВДУ КОШАРКАШИМА: Свестрани Славко Ракић (27) из Лазарева код Зрењанина успешан на свим пољима

Foto Privatna arhiva

Uporedo sa briljantnom karijerom mladog akademskog građanina, gradio je i sportsku karijeru i postao veoma uspešan košarkaški sudija.

- U mestu Lazarevo, kod Zrenjanina gde sam rođen i odrastao, počeo sam da treniram košarku u matičnom klubu Zadrugar, a kasnije nastavio u zrenjaninskom Proleteru - kaže 27-godišnji Slavko Rakić.

KADA je 2011. godine položio ispit za košarkaškog sudiju, prelomio je dečačke snove o uspešnoj igračkoj karijeri i zamenio ih realnom putanjom i uporedo sa naukom, napreduje kao sudija na košarkaškim terenima.

Brzo je stekao zvanje regionalnog, a od 2015. godine je nacionalni sudija i već petu sezonu uspešno obavlja posao delioca pravde na košarkaškim terenima u Prvoj ženskoj i Drugoj muškoj ligi Srbije.

- "Titula" da sam jedan od retkih doktora nauka u košarkaškom svetu, svakako prija, ali nisam ispunio sve ambicije i želim da još napredujem i usavršavam se - kaže Rakić, koji je ponos sportskog Lazareva, mesta koje je iznedrilo fudbalske asove poput Nenada Bjekovića, Milana Šarovića, Delivoja Šarenca, Jove Simanića...

Od prošle godine, Slavko Rakić, koji trenutno živi i radi u Novom Sadu, obavlja i funkciju koordinatora službenih lica Srednjobanatskog okruga, pod okriljem Košarkaškog saveza Vojvodine. Kako iskreno kaže, najveća želja mu je da uz redovan posao na Fakultetu tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, radi sa mladim sudijama, delegatima i službenim licima na teritoriji srednjeg Banata i pomogne im da napreduju u karijeri.

Foto Privatna arhiva

OSIM brojnih prijatelja, zanimljivih putovanja i neverovatnog životnog iskustva stečenog na terenima širom Srbije, košarka je Slavku podarila izabranicu i životnu saputnicu, košarkašicu Proletera, Draganu Radović.

- Srodne smo duše, bez košarke ne možemo i jednom rečju - uživamo u životu - ponosno ističe doktor Rakić, kako ga, iz pijeteta, oslovljavaju kolege košarkaške sudije.

Kada nema obaveza za katedrom i na košarkaškom parketu, obožava da vreme provodi sa porodicom u rodnom Lazarevu. Dok lagodno ćaska sa brojnim prijateljima, ne zaboravlja da istakne svoje ambicije o nastavku uspešne akadamske karijere i zvanja profesora na fakultetu, kao i učešće u međunarodnim i nacionalnim istraživačkim projektima.

PUTOVANjA I ISTORIJA

KAO uzoran student, Slavko je izvesno vreme proveo na istaknutim evropskim univerzitetima u Milanu, Gracu, Budimpešti... Obožava da putuje i čita knjige iz srpske istorije, veliki je poštovalac istoričara Vladimira Ćorovića.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVE ZA UREDNO DVORIŠTE, A I ČISTA KOLA: Pratimo ritam proleća