FESTIVAL POSVEĆEN - KAMENU: Neobična manifestacija u selu u kome je boravio Peter Handke (FOTO)

S.BABOVIĆ

11. 07. 2021. u 23:23

U SELU Bela Voda kod Kruševca, poznatom po retkom kamenu sutra počinje 45. Belovodska rozeta Srbije, tradicionalna manifestacija koja se održava u slavu „peščara“.

ФЕСТИВАЛ ПОСВЕЋЕН - КАМЕНУ: Необична манифестација у селу у коме је боравио Петер Хандке (ФОТО)

Foto: S. Babović

Upravo je ovde pre šest godina boravio Nobelovac, književnik Peter Handke, koji je nagrađen tom prilikom za doprinos srpskoj kulturi.

Priznanje „Belovodske rozete“ ove godine biće uručeno prof. dr Darku Tanaskoviću. Odluka o nagrađivanju eminentnog filologa orijentaliste, islamologa, književnika i prevodioca i ambasadora Srbije pri UNESKO doneta je jednoglasno ovog juna na zasedanju Saveta 45. Belovodske rozete.

Manifestacija koju zajedno organizuju Kulturni centar i MZ Bela Voda trajaće do 18. jula. U okviru programa, održavaće se 25. Vajarska kolonija „Belovodski peščar“ i 10. Mozaičarska kolonija „Mladen Srbinović“. Umetnički program održavaće se 16. jula od 21 sat u velikom amfiteatru, a 17. jula, učenici Osnovne škole „Brana Pavlović“ susrešće se sa laureatom rozete, posle čega će se održati centralni program manifestacije i ceremonija dodele nagrade. 45. Belovodska rozeta Srbije završava se dan kasnije celovečernjim umetničkim programom.

Belovodski kamen, poznat po toplim valerima, eksploatiše se punih šest vekova. Ugrađen je u mnogobrojne crkve i zdanja u Srbiji i u svetu. Podaci iz 1997. godine govore da je na prostoru Bele Vode izmereno oko 400 starih i novih površinskih majdanskih kopova. Oko 1880. godine su se svi vijadukti i mostovi prve srpske pruge od Beograda do Niša gradili od ovog peščara, a između 1919. i 1960. godine zidalo se Pomoravlje, centralna Srbija, pola Šumadije, pa na jugu do Blaca i Prokuplja.

Dela od „Peščara“ ugrađena su objekte od Moskve i Sent Andreje na severu, do Izraela i Vaseljenske patrijaršije na istoku, Krfa i Hilandara na jugu i Birmingema na severu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna