ZA MALU JANJU PEŠAČE 230 KM: Humanitarna misija za lečenje trogodišnje kragujevčanke

S. BABOVIĆ

12. 07. 2021. u 06:10

SAVA Stojanović (26) iz Kragujevca, otac trogodišnje Janje, obolele od retkog Jubertovog sindroma, i humanitarac Damil Erac (36) iz Ušća kod Kraljeva, krenuli su u akciji pešačenja dugu 230 kilometara tokom koje sakupljaju novac za lečenje.

ЗА МАЛУ ЈАЊУ ПЕШАЧЕ 230 КМ: Хуманитарна мисија за лечење трогодишње крагујевчанке

Foto S. Babović

Do juče neznancima, a danas najboljim prijateljima, trebalo je dva dana da iz Kragujevca peške, noseći kutiju za dobrotvorne priloge stignu ovog vikenda u Kruševac.

Plan da se prepešači 230 kilometara sve je izvesniji, a cilj jasan: obezbeđivanje sredstava za dalju redovnu terapiju u Novom Sadu, ali i naprednu dijagnostiku za malu Kragujevčanku u Turskoj. I taj cilj, uveravaju nas preumorni, ali nasmejani prijatelji, sve je dostižniji.

Iako nije ni poznavao Stojanoviće, Damil Erac je od 14. do 19. juna putujući peške kroz Topolu, Aranđelovac, Lazarevac, Ub, Obrenovac sve do Hrama Svetog Save u Beogradu, uspeo da motiviše ljude dobre volje da uplate oko 2.000 evra.

Foto Arhiva

U novoj, pešačkoj misiji, koja traje poslednjih pet dana, pridružio se i Janjin tata. Od Kragujevca do Vrnjačke Banje dvojac je prevalio paklena 74 kilometra na temperaturama koje se nisu spuštale ispod 40 stepeni. U Vrnjačkoj Banji zadržali su se jedan dan kako bi kutija za sakupljanje dobrovoljnih priloga došla do što više ljudi. Potom su još oko 40 kilometara prevalili preko Trstenika i Stopanje do Kruševca.

- Moja deca su ponosna, mnogi podržavaju ovo što radim i neću stati sve dok za Janju ne obezbedimo sve što je potrebno kako bi imala zdravo i srećno detinjstvo - priča, za "Novosti", Damil Erac. - Nikada nisam ranije učestvovao u nekim humanitarnim akcijama, a kada sam o Janji pročitao apel na društvenim mrežama, samo sam rešio da krenem. I od tada se nisam zaustavio. Nisam u situaciji da finansijski pomognem, ali mogu bar ovako da pokušam da animiram ljude, da budu humani.

Sava se seća trenutka kada mu se javio Damil rečima da će krenuti da pešači za njegovu ćerku. Svedoči da su i supruga Tamara i on bili zatečeni. Plemenitih srca, otvorenih da pomognu je bilo i ranije, ali da neko krene na nepoznat put zbog nepoznatog deteta - nije.

- I jednostavno, rešio sam da se pridružim, i da na taj način skrenem pažnju i roditeljima druge dece sa poteškoćama da i sami budu aktivni - kaže Janjin tata. - Postali smo prijatelji za ceo život!

LEČENjE Janja Stojanović

Foto Arhiva

Da jednog dana i Janja bude odvažan pešak potrebna je velika podrška humanih ljudi. Samo redovna fizikalna terapija koju devojčica ima u dva privatna centra u Novom Sadu, i to na dva do tri meseca, iznosi 4.500 evra. Terapija, sa modernom dijagnostikom, kako bi se detaljnije ispitalo zdravstveno stanje male junakinje iz Kragujevca košta 30.000 evra.

Stojanovići se nadaju da će njihova ćerka biti i kandidat za transplantaciju neurona u Pekingu. Oni se, poručuju, neće predati, sve dok postoji i najmanja šansa da njihovo dete prohoda.

- Za samo 10 meseci redovnih vežbi, uz budno oko stručnjaka, postigli smo mnogo. Od deteta koje je samo ležalo kao biljka, skoro nepomično, naša Janja sada može i da samostalno sedi, naravno, ne dugo, ali sve je jača - svedoči Sava.

- Put do prave dijagnoze nije bio lak, tako da sada pokušavamo da nadoknadimo i izgubljeno vreme. Janja prati svog brata pogledom, odaziva se na ime. Još uvek ne govori zbog slabih vratnih mišića, ali vežba sa defektologom, logopedom. Nadamo se da će se sve dobro završiti. Sad smo u fazi da je učimo da puzi. Biće potrebno dosta vremena, ali ne predajemo se.

Jubertov sindrom vrlo je redak poremećaj. Nerazvijenost malog mozgla i moždanog stabla, kod Janje prati i to što ima po šest prstića na rukama i nogama i ptozu desnog kapka. Ipak, to je dete koje se smeje. Taj osmeh pomaže i Savi i Damilu da nastavljaju da pešače.

Kutija za dobrovoljne priloge od juče je u Paraćinu i u Ćupriji. Plan je da ponedeljak provedu u Jagodini, a potom, nazad za Kragujevac. Damil se nada da će nastaviti i misiju van granica Srbije. Za malu Janju, poručuje, pešačiće do kraja sveta.

POMOĆ ZA PRVE KORAKE

AKCIJU za "Janjine prve korake" moguće je podržati slanjem SMS poruke 767 na broj 3030, a iz Švajcarske sa porukom human767na broj 455. Otvoreni su i računi za direktne uplate, dinarski:160-6000000006103-73, odnosno devizni :00-540-0004327.6, IBAN:RS35160005400004327655, SWIFT/BIC:DBDBRSBG.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja