BEZ MASKE SAMO NA PLAŽU: Turski hotelijeri, preventivnim merama, sve čine da sačuvaju zdravlje gostiju (FOTO)

S. B. Milošević

02. 07. 2021. u 10:11

UPRKOS pandemiji kovida 19, u hotelima turskih letovališta svakodnevno je sve više gostiju iz celog sveta, najviše Rusa, Ukrajinaca, Nemaca i Francuza.

БЕЗ МАСКЕ САМО НА ПЛАЖУ: Турски хотелијери, превентивним мерама, све чине да сачувају здравље гостију (ФОТО)

Foto S. B. Milošević

Našim turistima, Antalijska regija je omiljeno odredište i ove godine, pa srpski može da se čuje u samoj Antaliji, ali i u Lari, Beleku, Sideu, Kemeru, Alanji.

U Tursku mogu da uđu putnici koji su revakcinisani najmanje 14 dana pre puta. Potvrda o vakcinaciji bilo kojim cepivom dostupnim u Srbiji, a koju Turska priznaje, preuzima se preko portala e-uprava. Ulazak je omogućen i putnicima koji su u poslednjih šest meseci preležali kovid 19 i o tome imaju potvrdu zdravstvene ustanove. Svi ostali, treba da imaju negativan rezultat PCR testa, ne stariji od 72 sata, ili brzog antigen testa ne starijeg od 48 sati.

Neophodno je, takođe, da se pre dolaska turisti elektronski registruju preko linka: https://register.health.gov.tr/ da bi im se dodelio HES KOD koji omogućava elektronsko praćenje zdravstvenog stanja putnika. Ovaj kod, svi putnici su dužni da pokažu u štampanoj ili elektronskoj formi pri ulasku u Tursku.

Da je domaćinima stalo da sačuvaju zdravlje gostiju, može se videti na svakom koraku. Nošenje zaštitne maske u Turskoj je obavezno, a kazna može biti i do 100 evra za kršenje ove mere. Ipak, to više važi za lokalno stanovništvo, dok strance policija ili kovid-redari najčešće samo opomenu. Masku, međutim, niko ne nosi na plaži. Ali, za vožnju dolmušima (minibusevima) ili taksijem, maska je i te kako potrebna. Sredstva za dezinfekciju su svuda, a za goste hotela, maske su besplatne. Stolovi se dezinfikuju čim gosti ustanu i obeleženo je gde mogu sesti i bezbedno obedovati. Svi zaposleni u hotelima nose masku, dok su gosti "liberalniji". Uvereni da su svi prošli rigorozne kontrole, bojazan od zaraze ostavili su na granici. To posebno važi za one koji borave u rizortima. Jedino im, kako kažu, smeta što ne mogu sami da se služe hranom, već tanjire gostima pune kuvari i konobari, što može da potraje i po pet minuta.

Da su turistima dovoljni čisto more, pesak, dobra usluga i ukusna hrana da ne izađu iz hotelskog kompleksa, nije tajna. Ipak, Antalija ima mnogo turističkih atrakcija koji mame da se izađe iz hotela i ode na izlete. Najpre u centar Antalije - Kaleići. Tu turisti obavezno prolaze kroz Hadrijanovu kapiju, šetaju duž uskih kaldrmisanih ulica i uživaju u arhitekuri. U pauzama hodanja počaste se kokosom za dva evra, čašom sveže ceđenog grejpfruta ili tradicionalnim sladoledom koji koštaju po evro.

Oko 17 kilometara od centra Antalije nalaze se ostaci jednog od najbogatijih i najlepših gradova antičkog sveta - Perge. Bio je poznat po Artemidinom hramu. Rimljani su ga kasnije dogradili, pa ima ostataka rimskog kupatila, agore, stadiona...

Avanturisti pak imaju drugu opciju: rafting duž kanjona Koprulu koji traje oko dva sata. Vožnja nije previše zahtevna, mada ima nekoliko nezgodnih bukova. Na nekoliko mesta, moguće je i kupanje u reci. Cena raftinga sa ručkom je 30 evra.

Ljubitelji zabave mogu da posete tematski park i akva-park "Zemlja legendi", gde celodnevna karta košta 50 evra. Tobogani, bazeni, spora reka koja može da se "pređe" kanuima, rolerkosteri, delfin šou... Ovde mogu da svrate i oni željni šopinga i da ujedno snime fotografije "kao iz bajke". Ulaz u šoping centar se ne naplaćuje.

Jedna od atrakcija je i žičara koja vodi na vrh planine Olimpus. U kabinu u koju staje 80 osoba ulazi se na 700 metara nadmorske visine, vozi se preko litica i gudura oko 10 minuta i stižete na vrh koji je 2.365 metara nad morem. Tu sledi i temperaturski šok za one koji dođu iz vrele Antalije, jer je temperatura u najtoplijem delu dana oko 15 stepeni. Vožnja košta 33 evra, ali božanstveni pogled koji se sa Olimpusa pruža - nema cenu.

CENE U ANTALIJI

KAFA 1 - 1,5 €

ČAJ 0,5 €

OMLET 2 €

TOST 1,5 €

ČORBA 1,5 €

ĆUFTE 6 €

PILETINA 6 €

RIBA 7,5 €

PCR PRI POVRATKU U SRBIJU

NAŠI turisti koji u Tursku ulaze sa PCR ili antigenskim testom, pri povratku u Srbiju PCR test moraju da ponove. Onima koji su smešteni u boljim hotelima, doktori dolaze "na noge" i uzimaju uzorak iz grla i nosa. Ako ne dođu, lokalni vodiči goste upute u najbližu laboratoriju. U Turskoj PCR test košta manje od 30 evra.

RAJ ZA KAMPERE

LETOVANjE u Antaliji nezamislivo je bez posete restoranima u Ulupinaru. Tu je i lokalitet Olimpus, takođe antički grad. On je omiljeno stecište kampera koji borave u kolibama, a jedna od najpoznatijih drvenih gostionica je Kadirova u kojoj je svaki predmet ručno rađen.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni