PRIDVORIČANI ŽIVE KAO U MINSKOM POLJU: Gelere iz “Slobode” koji su meštani, kako tvrde, sami sakupili u gajbe pored puta, niko nije preuzeo

V. ILIĆ

23. 06. 2021. u 09:00

BROJNA nagađanja o uzrocima akcidenata u vojnoj kompaniji "Sloboda" koja se ovih dana šire u javnosti - od diverzije i sabotaže, preko nepravilnog skladištenja municije do nestručnog upravljanja procesima samog odlaganja baruta - samo još više podgrevaju strah kod Čačana, koji su dva puta u roku od 15 dana preživeli besane noći uz eksplozije, požare, evakuaciju, oštećenja domova.

ПРИДВОРИЧАНИ ЖИВЕ КАО У МИНСКОМ ПОЉУ: Гелере из “Слободе” који су мештани, како тврде, сами сакупили у гајбе поред пута, нико није преузео

Geleri još stoje u dvorištima blizu fabrike / Foto V. Ilić

Zvaničnih saopštenja nema, niti nadležni iz Ministarstva odbrane, pa ni iz same kompanije ne daju informacije o mogućim uzrocima, a istražni organi još ne mogu da započnu istragu na terenu dok se ne stvore bezbednosni uslovi.

Osnovno javno tužilaštvo u Čačku, kako ističe portparol Vladimir Perišić, preduzeće sve radnje i aktivnosti, iz svoje nadležnosti, na utvrđivanju okolnosti i uzroka koji su doveli do eksplozije koja se dogodila u Kompaniji "Sloboda".

- U tom cilju biće angažovani svi neophodni resursi nadležnih državnih organa i službi radi pronalaženja, obezbeđenja i opisivanja tragova na licu mesta, izvršiće se sva neophodna merenja i snimanja, sačiniti odgovarajuće skice, te uzeti svi neophodni uzorci radi odgovarajućih stručnih analiza. O daljim aktivnostima i potvrđenim rezultatima istih javnost će biti blagovremeno obaveštena - naveo je portparol tužilaštva Perišić.

U svoj toj neobaveštenosti i neoglašavanju nadležnih, u iščekivanju početka zvanične istrage, najviše ispaštaju građani, posebno oni u naselju Pridvorica, čije su kuće u neposrednoj blizini "Slobode", koja ovih dana liči na "bure baruta", koje svakog časa ponovo može da bukne.

Meštanin Pridvorice Milomir Vulović tvrdi da je ovo područje nekad bilo mnogo bolje zaštićeno, da je čak do ograde koja njegovo i susedna imanja deli od vojne fabrike postojala osmatračnica sa stražarima.

- Osmatračnica je danas zarasla u šiblje, a ograda i ne postoji. Garantujem vam da se u bilo koje doba dana do magacina može prići, niko to ne bi ni čuo. Po mom mišljenju to nije čuvano kako treba. Odrastao sam pored kruga i znam kako je bilo ranije, pre 30 godina - kazao je Vulović, dodavši da skoro mesec dana po svom imanju hoda kao po minskom polju. - Sve je puno kojekakve municije. Na kuću mi je te noći padalo kao grad, a na žetvu ječma koga imam oko 40 ari ne smem ni da pomislim. Što je najgore i potpuno neobjašnjivo, niko se ne pojavljuje da pokupi eksploziv, a eno ga stoji u gajbi pored puta, i to smo mi pokupili. Tuda prolaze narod i deca, velika je opasnost, a tu stoji skoro mesec dana, još od prve eksplozije.

Grad Čačak formirao je dve komisije za procenu štete koja je nastala prilikom eksplozije u kompaniji "Sloboda" u subotu uveče.

Geleri još stoje u dvorištima blizu fabrike / Foto V. Ilić

- Apelujem na sve građane u okolini kompanije "Sloboda" koji su pretrpeli materijalnu štetu da se prijave na našoj pisarnici, mada komisije idu i bez prijava i obilaze one najugroženije stanovnike, prave zapisnike i kada budemo imali definisanu štetu po različitim objektima, onda ćemo ići u sanaciju - rekao je Milun Todorović, gradonačelnik Čačka, i zaključio da je u dogovoru sa direktorom "Slobode" Zoranom Stefanovićem odlučeno da će obnovu objekata finansirati Kompanija.

POVREĐENI SE DOBRO OPORAVLjAJU

RADNICI "Slobode", njih trojica, koja su povređena prilikom eksplozije u subotu veče, zadobivši posekotine od popucalih stakala na pogonima u kojima su radili, dobrog su zdravstvenog stanja. Zaposleni, kojih je oko 2.000, neće raditi do daljeg.

HELIKOPTERI

DVA helikoptera Vojske Srbije, Mi-17 i Mi-8, koji su bili angažovani da preventivno polivaju teren u fabrici "Sloboda", prosuli su u ponedeljak oko 30.000 litara vode na ovo područje, koje je tokom prethodnog dana bilo zahvaćeno vatrom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!