DALI KOŽU DA SPASU KRISTINU: Devojčica sa Čukarice oporavlja se od opasnih opekotina zahvaljujući donorima

Z. RAJIĆ

22. 06. 2021. u 09:44

DEVOJČICI Kristini (4) iz romskog naselja na Čukarici u Beogradu, koja je u martu od strujnog udara zadobila teške opekotine na više od 80 odsto tela, život su doniranjem kože spasli Milan Simić i Jarmila Činčurak iz Savinog Sela kod Vrbasa.

ДАЛИ КОЖУ ДА СПАСУ КРИСТИНУ: Девојчица са Чукарице опоравља се од опасних опекотина захваљујући донорима

Jarmila Činčurak i Milan Simić / Foto Privatna arhiva

Oboje su se odmah odazvali da budu donori, iako nisu poznavali devojčicu, a srećni su što se dete, za koje u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj kažu da je jedno od milion koje preživi tako opasne povrede, zahvaljujući njima uspešno opravlja.

- Akciju za pomoć malenoj Kristini, pokrenula je organizacija "Romska čast Roma Srbije", čiji sam član. Nas šestoro išli smo na kontrolu u Tiršovu da vidimo ko je pogodan da bude donor, i na kraju sam izabran ja. Nijedne sekunde nisam zažalio što sam donirao kožu, iako sam posle toga zbog bolova bio priključen na morfijum - kaže Milan, za "Novosti".

Njemu je skinuta koža u celom obimu sa obe butine, koja se devojčici dobro primila, i smatralo se da će to biti dovoljno, ali je iz bolnice javljeno da je potrebno još malo.

- Dao bih kožu i sa drugih delova tela, ali je rečeno da odgovara samo sa butine, na kojoj je više nisam imao, pa sam uputio apel da se javi još jedan donor. Za pola sata-sat javila se moja sugrađanka Jarmila Činčurak, koja je junački podnela operaciju - priča Milan.

Jarmili je sa obe butine skinuto po pet traka kože, dužine 22-23 centimetra i širine od pet do 10 cm.

Foto: I.Marinković

- Čim sam pročitala apel, odmah sam odlučila da budem donor, jer sam shvatila da od toga zavisi detetov život. Već posle tri sata od operacije ustala sam iz kreveta, a dosad sam se već oporavila - navodi Jarmila, koja je specijalista strukovni medicinski radiolog u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu.

Milan je po struci konobar, a zaposlen je u fabrici u Bačkom Petrovcu.

- Stalno smo u kontaktu sa klinikom i raspitujemo se za Kristinino stanje. "Romska čast" nastaviće da brine o njoj i kad izađe iz bolnice - rekao je Milan.

BRIGA I SMEŠTAJ

IZ Savinog Sela stigla je još jedna ponuda za pomoć malenoj Kristini, koja je dete iz socijalno ugrožene porodice. Jarmilina snaja Mika Činčurak želi da preuzme Kristinu po izlasku iz bolnice i da brine o njoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UJUTRO MRAZ, TOKOM DANA MOGUĆE PADAVINE: Detaljna vremenska prognoza za subotu, 20. april