KLJUČNA REČ JE RAVNOTEŽA: Stanje privrede i očekivanja u 2021. godini

Bojan Stanić, Sektor za strateške analize u PKS

03. 04. 2021. u 10:46

ODRŽATI balans između potreba zdravstvenog sistema i ekonomije je posebno važno tokom pandemije virusa korona - vakcinacija građana jeste imunizacija privrede.

КЉУЧНА РЕЧ ЈЕ РАВНОТЕЖА: Стање привреде и очекивања у 2021. години

Foto Arhiva

Prema poslednjem opsežnom istraživanju PKS, znatan broj domaćih privrednika očekuje pad poslovnog prometa u I kvartalu 2021. u odnosu na poslednji 2020. To je direktna posledica produženja ekonomske krize izazvane novim talasom pandemije i sporijeg privrednog oporavka u zemljama Zapadne Evrope, koje su ujedno i glavni spoljnotrgovinski partneri Srbije.

Očekivani pad prometa je posledica neizvesnosti u pogledu dodatnih mera zatvaranja privrede (lockdown) posebno tokom marta, imajući u vidu nagli skok broja novozaraženih na dnevnom nivou.

Ipak, većina analitičara očekuje da neizvesnost bude kratkog roka, odnosno da će proces imunizacije stanovništva dati rezultate kako bi se virus stavio pod kontrolu i time prestao da bude ključni faktor determinisanja privredne aktivnosti u drugoj polovini 2021.

Početkom godine, industrijska proizvodnja i izvoz su vrlo dobro startovali. Generalno posmatrano, zahvaljujući privrednoj strukturi kao i Vladinim merama podrške, privreda je relativno dobro podnela udar izazvan pandemijom.

Sprovođenjem imunizacije, vidimo da na globalnom nivou raste optimizam da će se ove godine ostvariti značajan oporavak privredne aktivnosti, pa tako i u Srbiji.

BROJKE

Smanjenje BDP-a iznosilo 1,1% u 2020.

Smanjenje spoljnotrgovinske aktivnosti bilo
   oko 3%, bolje od inicijalnih očekivanja,
   sačuvan je i izvozni potencijal
Inflacija niska i predvidiva, a devizni kurs
   stabilan
Nastavljen relativno povoljan priliv stranih
   direktnih investicija, skoko tri milijarde    
   evra u 2020.
Zadržana referentna kamatna stopa NBS 1%,
   posebno značajno i za očuvanje niskih stopa na
   kredite komercijalnih banaka, privredi i
   stanovništvu
Nezaposlenost na kraju IV kvartala 2020.
   godine od 9,9% je vrlo dobar rezultat
Očuvana likvidnost
Očuvan kreditni rejting zemlje „BB+“ sa
   stabilnim izgledom za unapređenje u toku 2021.
Program ekonomske podrške iznosio oko 6
   milijardi evra u 2020.
Ovogodišnji (treći po redu) iznosi oko dve
   milijarde evra
Novi paketu ekonomske podrške obuhvatio i
   velike kompanije
Prema projekcijama međunarodnih
   finansijskih institucija privredni rast  
   Srbije bi u ovoj godini trebalo da bude oko 5%

Prema projekcijama međunarodnih finansijskih institucija privredni rast Srbije bi u ovoj godini trebalo da bude oko pet odsto. To je više nego dovoljno da se pokriju gubici iz 2020. i da se domaća privreda ponovo vrati na stope ekspanzivnog rasta.

Ostvarenje planirane stope rasta naše privrede u ovoj godini biće determinisano stavljanjem virusa pod kontrolu, i oporavkom u glavnim spoljnotrgovinskim partnerima Srbije.

Pojedine privredne delatnosti (hoteli, turističke agencije, ugostiteljski objekti, industrija zabave) i dalje trpe posledice pandemije, s obzirom na to da su na snazi mere zatvaranja privrede, posebno u gradskim sredinama. Neophodno je u narednom periodu dodatno podržati ove delatnosti kako bi opstale. Takođe, neophodno je očuvati makroekonomsku ravnotežu, konkretno u delu fiskalne politike i javnog duga, s obzirom na to da je ekonomska stabilnost zemlje ujedno i osnova njenog kreditnog rejtinga. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere