637 MILIONA EVRA RAZMENE: Za devet meseci ove godine rast trgovine Srbije i Belgije 28 odsto

V. N.

27. 11. 2021. u 14:14

PRIVREDNU saradnju Srbije i Belgije proteklih godina karakteriše stalni napredak u međusobnoj trgovini.

637 МИЛИОНА ЕВРА РАЗМЕНЕ: За девет месеци ове године раст трговине Србије и Белгије 28 одсто

Foto Shutterstock

Spoljnotrgovinska razmena do septembra ove godine beleži rast veći za gotovo trećinu u odnosu na isti period 2020. godine, uprkos i dalje otežanim uslovima globalnog poslovanja zbog pandemije korona virusa.

Milan Ristić, viši savetnik u Centru za Evropu Privredne komore Srbije ukazuje na ukupnu robnu razmenu sa Belgijom za devet meseci ove godine koja iznosi 636,7 miliona evra. To je rast od 28 odsto u odnosu na isti period 2020. godine. Primetan je porast i uvoza i izvoza sa srpske strane. Ristić ističe da je Belgija visoko razvijena industrijska zemlja uključena u međunarodnu trgovinu. Gotovi proizvodi dobrog kvaliteta, ističe, mogu naći mesto na njenom tržištu: proizvodi za ishranu, odeća i obuća, sportski proizvodi, kozmetika, nameštaj, proizvodi za unutrašnju dekoraciju, električni aparati, igračke...

Milan Ristić, Foto PKS

„Tražnja postoji i za proizvodima hemijske industrije, naročito plastičnim materijama i smolama, proizvodima i uslugama kompjuterske tehnologije, kao i za turističkim uslugama s posebnim akcentom na zdravstveni turizam“, objašnjava Ristić.

Mogućnosti industrijske saradnje srpskih i belgijskih privrednika mogu se naći u domenu proizvodne kooperacije i to u industriji prerade metala, mašinogradnji, elektronskoj i hemijskoj industriji, i poljoprivredno-prehrambenom sektoru.

Ilustracija V. N.

Značajan prostor za unapređenje saradnje dve ekonomije i stvaranje novih zajedničkih poslovnih projekata postoji u sektorima zaštite životne sredine, obnovljivih izvora energije, građevinarstva, prehrambene industrije, do inovacija i informacionih tehnologija.

Foto Shutterstock

Belgijske kompanije zainteresovane su za saradnju i u oblastima prerade voda, upravljanja otpadom i zajedničkim projektima koja nude rešenja za pametne gradove. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)