SVI AKTUELNI PROGRAMI NA JEDNOM MESTU: Vašem poslovanju treba podrška?

V.N.

31. 07. 2021. u 16:39

CENTAR za programe podrške privredi i mikro, malim i srednjim privrednim društvima Privredne komore Srbije napravio je listu aktuelnih programa podrške mikro, malim, srednjim privrednim društvima (MMSPD) koji čine više od 99 odsto privrednih subjekata u zemlji:

СВИ АКТУЕЛНИ ПРОГРАМИ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ: Вашем пословању треба подршка?

Foto Arhiva

• Promocije preduzetništva i samozapošljavanja

Program sprovodi Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, u saradnji sa Ministarstvom privrede, Fondom za razvoj, uz stručnu podršku Nemačke razvojne banke (KfW) i Privrednom komorom Srbije. Mikro, mala i srednja preduzeća, preduzetnici, poljoprivredne zadruge (kojima nije prošlo 2 godine od osnivanja) i fizička lica, mogu da se prijave. Program se sastoji od petodnevnih obuka u PKS, garancija za kredite, povovoljnih bankarskih kredita od 3.600.000 dinara, bespovratnih sredstava (granta) korisnicima, i stručne, besplatne savetodavne pomoći i podrške koju pruža PKS.

• Podsticanje razvoja preduzetništva

Sprovodi Ministarstvo privrede u saradnji sa Fondom za razvoj. Mogu da se prijave MMSP i preduzetnici. Dostupna sredstva od 280.000 do 4.200.000 dinara namenjena su za kupovinu mašina i opreme, dostavnih vozila, tekuće održavanje poslovnog i/ili proizvodnog prostora, operativne troškove...

• Podrška ženama i mladima

Ovu podršku organizuje Ministarstvo privrede u saradnji sa Fondom za razvoj.

Mogu da se prijave MMSP i preduzetnici čiji je osnivač i zakonski zastupnik žena, i fizičko lice starosti do 30 godina. Dostupna sredstva: od 260.000 do 3.900.000 dinara.

• Program digitalne transformacije MMSP

Razvojna agencija Srbije i Centar za digitalnu transformaciju realizuju ovaj program. Tri faze programa: Razvoj pojedinačnih ekspertskih analiza, izrada Strategije digitalne transformacije, implementacija rešenja.

• Program ranog razvoja

Realizuje Fond za inovacionu delatnost. Mogu da se prijave mikro i mala privredna društva, kao i tim koji se sastoji od najviše 5 članova, koja razvijaju tehnološku inovaciju za kojom postoji potreba na tržištu.

Cilj Programa je da podrži opstanak preduzeća tokom kritične faze istraživanja i razvoja i omogućavanje razvijanja poslovnih kapaciteta pomoću kojih će svoje inovacije plasirati na tržište. Dostupna sredstva: do 80.000 evra pojedinačno po projektu. Rok: 15. septembar.

Foto Shutterstock

• Sufinansiranje inovacija

Program sprovodi Fond za inovacionu delatnost. Mogu da se jave MMSP koja su ostvarila poslovni prihod u iznosu od najmanje 200.000 evra u prethodnoj ili tekućoj poslovnoj godini ili posluju sa dobitkom. Trajanje projekta po programu može biti najviše 24 meseca. Prioritetne su četiri oblasti za finansiranje: hrana za budućnost, IT/Veštačka inteligencija, mašine i proizvodni procesi budućnosti i kreativne industrije.

• Saradnje nauke i privrede

Program sprovodi Fond za inovacionu delatnost. Namenjen konzorcijumima od najmanje jednog privatnog mikro, malog ili srednjeg preduzeća osnovanom u Srbiji sa godišnjim poslovnim prihodom od najmanje 200.000 evra i jedne javne naučno-istraživačke organizacije u većinskom državnom vlasništvu akreditovane u Srbiji.

• Investicioni krediti

Program sprovodi Fond za razvoj. Finansijska podrška preduzetnicima i mikro, malim, srednjim i velikim privrednim društvima u većinskom privatnom vlasništvu, koji dostave finansijske izveštaje za prethodne dve godine u kojima nije iskazan gubitak. Finansira se nabavka opreme, mašina, postrojenja, kao i izgradnja i kupovina proizvodnog ili poslovnog prostora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili