HOSE LOPES TOMAS DE KARANSA: Imam predlog - upoznajte Španiju

Hose Lopes Tomas de Karansa

28. 07. 2021. u 12:38

KADA me neko pita o Srbiji, uvek kažem da je iznenađujuće koliko su naše zemlje slične po mentalitetu i načinu na koji razumemo život.

ХОСЕ ЛОПЕС ТОМАС ДЕ КАРАНСА: Имам предлог - упознајте Шпанију

Foto Arhiva

Španci se u Beogradu osećaju kao kod kuće, uprkos geografskoj razdaljini koja nas deli i uzajamnom nepoznavanju koje još postoji u nekim slučajevima. Trgovinski odnosi Španije i Srbije poslednjih godina beleže izuzetan rast. Samo u poslednjih 6 godina, trgovinska razmena je porasla 60%. Treba istaći i da je Srbija jedina zemlja na Balkanu sa kojom su trgovinski odnosi Španije ojačali tokom prošlogodišnje pandemije, što govori da su naši odnosi zasnovani na dobroj osnovi, u sektorima poput auto-industrije, prehrambene industrije, mode i industrijske opreme.

Uprkos tome što je Španija poznata kao  veoma popularna turistička destinacija, ne treba zanemariti ni to da je ona takođe jedan od lidera i u mnogim drugim ekonomskim sektorima. Španija je jedan od glavnih poljoprivrednih proizvođača u svetu, treći proizvođač vina, treći izvoznik povrća, četvrti proizvođač svinjskog mesa i prvi proizvođač maslinovog ulja. Lideri smo u borbi protiv klimatskih promena i održivih tehnologija. Jedan smo od najvećih proizvođača obnovljive energije i imamo jednu od najrazvijenijih mreža saobraćajne infrastruktura u svetu, jer smo druga zemlja po broju kilometara brze železničke mreže i treća zemlja  po broju kilometara autoputa. Pored toga, naše kompanije se, zahvaljujući bogatom iskustvu širom sveta,  pozicioniraju među najboljima u ovom sektoru a svoj doprinos su dale i u nekim važnim projektima u Srbiji.

U tom pogledu, kontinuirano jačanje odnosa između Srbije i Španije će doprineti jačanju obe zemlje, zahvaljujući razmeni iskustava, što ne samo da će dozvoliti da španske firme nastave da daju svoj doprinos modernizaciji infrastrukture i privrede Srbije, već će srpskim firmama omogućiti pristup tržištu od više od 47 miliona stanovnika kao i nove mogućnosti za poslovanje.

Da bi se to postiglo, neophodno je bolje uzajamno poznavanje, a Ekonomsko-trgovinsko odeljenje tome doprinosi kroz organizaciju seminara, poseta, poslovnih sastanaka ili deljenje informacija, bilo direktno ili putem društvenih mreža. Takođe, na raspolaganju smo kako španskim tako i srpskim firmama prilikom potrage za novim poslovnim prilikama kako bismo im pomogli da identifikuju dobavljače, uvoznike, moguća partnerstva, ali i na bilo koji drugi način koji će rezultirati jačanjem naših trgovinskih odnosa.

Nema sumnje da je ekonomska, kulturna, interpersonalna razmena između zemalja najbolji način za napredak i dostizanje viših nivoa dobrobiti i razvoja. Uveren sam da će Srbija i Španija u narednim godinama biti bliže nego ikada, potvrđujući svoje prijateljske veze i suočavajući se zajedno sa izazovima 21. veka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)