PREDSEDNIK PKS MARKO ČADEŽ: Da li biste uložili novac u „KOMPANIJU EU“?

V. N.

02. 07. 2021. u 14:32

KAKVA je budućnost Evrope posle pandemije, kolika je realna ekonomska snaga EU i gde je u svemu tome Srbija, razgovaralo se između ostalog na forumu „Globsek“ u Bratislavi na kome je učestvovao i Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

ПРЕДСЕДНИК ПКС МАРКО ЧАДЕЖ: Да ли бисте уложили новац у „КОМПАНИЈУ ЕУ“?

Foto Arhiva

Na formu su, između ostalih, govorili i papa Franja, bivši i saradšnji evropski predsednici i premijeri i čelnici međunarodnih institucija.

Na panelu o vakcinaciji Čadež je govorio sa nekadašnjim premijerom Švedske Karlom Biltom i bivšim predsednikom EBRD Sumom Čakrabartijem. Rekao je da je „Srbija u regionu, Evropi i svetu prepoznata kao pozitivan primer uspešno organizovane vakcinacije“ i podsetio da su u Srbiji potpuno besplatno vakcinisani i građani i privrednici iz regiona.

Naša zemlja je prepoznala da ni naši građani ni privreda neće biti sigurni ukoliko čitav region ne bude siguran“, rekao je Čadež.

Govoreći o reakciji kompanija u vreme pandemije, Čadež kaže da su one mnogo brže i bolje reagovale od komplikovanih institucija, naravno, uz pomoć države.

-Ali, ako posmatramo Evropu kao kompaniju, onda je pitanje: da li bi neko želeo da uloži novac u nju? Dug Evrope je ogroman, ekonomska dinamika razvoja Azije je mnogo veća i ako ovako nastavimo Azija će je prestići za nekoliko godina! Evropa kaska u tehnološkoj konkurentnosti, pogledajte rejtinge obrazovnih institucija, i na njoj, sem nekoliko britanskih, nema evropskih! Postoji mnogo otvorenih pitanja i zato pitam, ako danas posmatramo Evropu kao kompaniju da li bi neko želeo da investira u nju? - rekao je Čadež.

Istakao je da je potrebno inicirati i raspravu o granicama unutar EU koje poskupljuju poslovanje na samo domaćih kompanija, već i velikih evropskih kompanija koje rade u Srbiji.

-Da li smo, EU i svi mi, spremni da uvedemo jedinstveno tržište sa zemljama koja su na evropskom putu i koje primenjuju evropske standarde, poput Zapadnog Balkana ili članica mini-šengena? Jedno tržište sa državama koje imaju evropske standarde i pre nego što ćemo politički biti u mogućnosti da pristupimo EU - o tome treba da razgovoramo, istakao je Čadež.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri