"RAT" ALBANACA I AMERIKE: Razmena teških optužbi između Beriše i Blinkena, bivšem predsedniku zabranjen ulazak u SAD

Tanjug

20. 05. 2021. u 20:34

ZAMENIK američkog državnog sekretara za Evropu Metju Palmer izjavio je da je bivši premijer Albanije Salji Beriša zloupotrebio svoju moć i poverenje javnosti kako bi se obogatio i omogućio sticanje bogatstva članovima svoje porodice, političkim saveznicima i pristalicama.

РАТ АЛБАНАЦА И АМЕРИКЕ: Размена тешких оптужби између Берише и Блинкена, бившем председнику забрањен улазак у САД

Foto: AP Photo/Hektor Pustina, File/Saul Loeb/Pool Photo via AP

Palmer je rekao da je javno izjašnjavanje o umešanosti u korupciju jedna od metoda kojom se SAD koriste u borbi protiv korupcije, a da trenutak kada je odluka doneta nije od posebne važnosti, prenosi „Juronjuz Albanija“.

- Ne bih pridavao nikakav značaj trenutku, ali ono što je važno je ozbiljnost s kojom se SAD bore protiv javne korupcije. Ovo je potvrda naše posvećenosti da koristimo svaki instrument koji nam je na raspolaganju, uključujući sankcije ako je potrebno, s ciljem jačanja rata protiv javne korupcije i osiguravanja odgovornosti za one koji zloupotrebljavaju poverenje javnosti - rekao je Palmer.

Američki državni sekretar Entoni Blinken proglasio je prethodno bivšeg albanskog predsednika Saljija Berišu i članove njegove porodice nepodobnim za ulazak u SAD zbog korupcije.

- Koruptivni postupci bivšeg predsednika Albanije Saljija Beriše podrili su demokratiju u Albaniji. Javno proglašavam Berišu i članove njegove uže porodice nepodobnim za ulazak u SAD - napisao je Blinken na Tviteru.

Blinken je dodao da SAD zajedno sa partnerima u Albaniji ostaju ujedinjeni u borbi protiv korupcije.

Beriša je na vanrednoj konferenciji za medije najavio da će podneti tužbu protiv Blinkena.

Beriša kaže da je ovlastio svog advokata u Francuskoj da pokrene tužbu protiv Blinkena zbog javne klevete, koju je o njemu i njegovoj porodici izneo iz njemu nepoznatih razloga i bez ikakvog upozorenja.

- Ne postoji niko u Albaniji ili na svetu ko može da kaže da jesam ili sam bio umešan u bilo kakvu koruptivnu aferu, zbog čega sam razgovarao sa svojim pravnim savetnikom u neutralnoj i uglednoj zemlji poput Francuske, da bih podneo tužbu protiv Entonija Blinkena zbog javnog klevetanja na Kaznenom sudu u Parizu - rekao je Beriša.

Na pitanje novinara da li će tužiti i pomoćnika državnog sekretara za Evropu Metjua Palmera, koji je u intervjuu za „Glas Amerike“ naveo da je Beriša „zloupotrebio svoj položaj”, bivši premijer rekao je da treba da pogleda njegovu izjavu, ali da veruje „da je visoki američki zvaničnik branio stav Stejt departmenta“ i da je za sada fokus na Blinkenu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju