MINISTAR MALI U PRAGU: Česi žele da investiraju u naše banje, energetiku, telekomunikaciju

Tanjug

19. 05. 2021. u 11:46

MINISTAR finansija Siniša Mali izjavio je danas u Pragu da će naša zemlja učiniti sve kako bi u što kraćem periodu privukla češke investitore koji žele da investiraju u naše banje, telekomunikaciju, energetiku i transport.

МИНИСТАР МАЛИ У ПРАГУ: Чеси желе да инвестирају у наше бање, енергетику, телекомуникацију

Foto: Instagram

Posle sastanka sa potpredsednikom Vlade Češke i ministrom industrije, trgovine i saobraćaja Karelom Havličekom, Mali je rekao da je sa češkim ministrom imao konstruktivan i uspešan sastanak koji je, ističe, potvrda izuzetnih odnosa dve zemlje koji ima veliki potencijal za dalju ekonomsku saradnju.

- Mi ćemo učiniti sve kako bi konkretne investicije o kojima sam razgovarao sa ministrom, a to su ulaganja u turizam i naše banjske kapacitete, ulaganja u telekomunikacije, enegetiku i transport, kako bi u što kraćem periodu sve te investitore ponovo doveli u našu zemlju i kako bi potpisali ugovore i krenuli u njihovu realizaciju - rekao je Mali srpskim novinarima u Pragu.

Podsetio je da je spoljno-trgovinska razmena prošle godine već dostigla 1,2 milijarde evra i dodao da je u prva tri meseca ove godine bila za 18,2 odsto veća.

Mali je istakao da je Češka sada među top 10 spoljno-trgovinskih partnera i naveo da je važno da Srbija nastavi da razgovara o svim potencijalnim investicijama i svemu što može dalje da doprinese ekonomskoj saradnji dve zemlje.

Ministar je ukazao da Srbija ostvaruje suficit u toj razmeni, odnosno da u Češku više izvozimo nego što uvozimo, dodajući da je to za građane Srbije važno jer je veći devizni priliv i bolji platni bilans.

- Posebno je važno što su nosioci izvoza u Češku kompanije koje je Vučić doveo u Srbiju, za koje je postavio kamen temeljac i otvorio ih, Jazaki iz Šapca, DŽonson elektrik iz Niša, Hbis u Smederevu - naveo je Mali.

Istakao je i da je važno da češki investitori vide koliko je Srbija napredovala i da je prošle godine, u doba pandemije, češka ekonomija pala 5,6 odsto, a srpska samo 0,9 odsto.

- Za ovu godinu Česi planiraju rast od 3,2 odsto, mi planiramo rast od sedam odsto BDP. Vidi se koliko se Srbija u odnosu na druge bolje pokazala i koliko brže napredujemo da stignemo nivo razvoja u EU - rekao je Mali.

Istakao je da su zbog toga za Srbiju od velikog značaja trenutni razgovori sa češkim investitorima, jer oni znače moguće nove fabrike u Srbiji, veću zaposlenost, više novca u budžetu i više novca za nove infrastrukturne projekte, penzije, plate...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)