MUK U SKUPŠTINI SRBIJE: Potresno svedočenje Smilje Tišme - "teška tišina", a onda aplauz

Tanjug

11. 05. 2021. u 18:04

NAJSTARIJA poslanica Skupštine Srbije Smilja Tišma i osnivačica Udruženja logoraša Jasenovac svedočila je danas u parlamentu o događajima na teritoriji Nezavisne Države Hrvatske i pozvala parlament da usvoji rezoluciju o izvršenom genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima u Drugom svetskom ratu koje je to udruženje ranije uputilo.

МУК У СКУПШТИНИ СРБИЈЕ: Потресно сведочење Смиље Тишме - тешка тишина, а онда аплауз

Smilja Tišma / Foto Z. Jovanović

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić podsetio je na sednici da je prvi predsedavajući novog saziva skupštine bila upravo Smilja Tišma iz njegove Socijalističke partije Srbije (SPS) kao najstariji poslanik.

- To nije samo politička satisfakcija, nego i pokazatelj koliko Srbija želi da se saopšti puna istina o svemu tome i da se nikada ne zaboravi - rekao je Dačić u parlamentu.

On je dodao da je bilo razgovora sa udruženjima koji su predložili određeni tekst rezolucije, navodeći da su u toku konsultacije.

- Pošto udruženja nisu ovlašćeni predlagači, a tema je od izuzetnog značaja za državu Srbiju i srpski narod, i naravno konsekvence te oduke su značajne, u toku su konsultacije i siguran sam da nećemo ostati bez odgovora na ovu inicijativu - poručio je Dačić.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković zahvailla je Tišmi na svedočenju upravo zbog, kako kaže, poslednjih događaja u vezi sa filmom “Dara iz Jasenovca”.

Ona je navela da je to prvi film u poslednjih nekoliko desetina godina koji je snimljen o dečjem logoru koji se nalazio na teritoriji NDH, podsetivši da je bilo onih koji su osporavali te istorijske događaje.

- Ono što nas je najviše zabolelo, a čuli ste Tišmu, da je to bila obična srpska politička propaganda. Volela bih da oni koji su tako ocenjivali slušali ono što je Tišma imala da im kaže i da čujemo kako mogu da odgovore jednom svedoku - rekla je Gojkovićeva.

Ona je navela da šta god Srbi da kažu o svojim stradanjima, neko se, kaže, uvek trudi da im drži lekcije i tera ih da ćute.

- Vi ste održali čas istorije koji nedostaje u našim udžbenicima - poručila je Maja Gojković Smilji Tišmi.

Povodom rezolucije, ona je rekla da je teško doneti dobru odluku koja, kako kaže, neće imati velike reperkusije po našu državu, jer “šta god mi da uradimo, dobijemo udarac po glavi”.

- Ali sam ubeđena da ćemo naći načina da u parlamentu kao neki drugi narodi, poučeni njihovim primerom, donesemo rezoluciju o izvršenju genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u Drugom svetskom ratu - navela je Gojkovićeva.

A Tišma je u svom izlaganju rekla da udruženje predlaže da se usvoji ta rezolucija i da 28. april bude obeležen kad Dan genocida, navodeći da je to bio “dan kada su ustaše počele pokolj i zaklale 37 ljudi”.

Ona je zamolila predsednika skupštine da se preduzmu sve mere da se ta rezulicija nađe na dnevnom redu.

- Nad srpskim narodom izvršen je pokolj. NDH je nastala 10. aprila i odmah su išli sa spiskovima, izdvajali su ljude, domaćine srpskih porodica i zatvarili ih. Među njima je bila i moja porodica i moj otac - rekla je Tišma.

Kaže da je bilo “klasiranja”, da su mlade žene i majke slali za Nemačku, a decu dalje u logore.

- Ja sam takvom politikom ustaške Hrvatske sa dve sestre i bratom obišla pet logora… Sudbina nam je bila teška, ali ne smemo da zaboravimo i moramo se boriti da se nastavi priča i traganje za istorijom i istinom - poručila je Tišma.

Dok je ona govorila, u sali je bila primetna “teška tišina”, a njeno izlaganje je na kraju propraćeno aplauzom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Milan

11.05.2021. 18:29

Konacno da se sete da spomenu makar takvu rezoluciju. Nakom dubojih naklona bivsih predsenika koji su isli po regionu i izvinjavali se za tudje zrtve, Srbija se setila svojih zrtava. Ne samo doneti takvu rezoluciju, nego i kaznjavati one koji kazu da jasenovac i drugi logori nije bio genocid. Tako je i u drugim drzavama

CCCC

11.05.2021. 18:35

Јадна жена не може да дише са овом крпом преко уста па мало спустила испод носа да се не угуши.

Marko Radišić

11.05.2021. 18:38

Poznavajući one koji odlučuju u Srbiji:i njihovu hrabrost i oportunizam, inicijativa nema šanse da bude prihvaćena, jednostavno preći će se preko nje bez riječi i bez donošenja bilo kakve odluke. Tragično je da je jedini narod u Evropi koji je uz Jevreje i Rome bio žrtva genocida u XX vijeku, genocida vršenog na najstrašniji način, bude osuđen kao genocidan, a da njegovi predstavnici u vlasti ne smiju o tome ni riječ da kažu. Proglasiti Srbe za gemocidne na inicijativu Hrvata i Bošnjaka isto je kao kad bi na inicijativu Nijemaca za genocidan narod bili proglašeni Jevreji. Ponavljam, uskoro čemo se svi u to uvjeriti, da niko neće preduzeri ništa u vezi sa ovom, malo je reći opravdanom inicijativom.

milovan

11.05.2021. 18:49

Pa Srbi nisu smeli da Jasenovac proglase mestom genocida 75 godina.??!!!!!!! Nece smeti ni sada. Jedino kada bi im netko platio oni bi izglasali. Ovako,nema sanse.Pre bi izglasali da smo mi Srbi napravili genocid nad hrvatima.

ByK

11.05.2021. 19:16

Даће Бог, јер је крајње време за тако нешто. Да ,,сусједи" коначно буду постављени на своје место, а ки да кренемо да узрастамо национално, као што смо увек после тешког страдања.

Vasa

11.05.2021. 20:23

Тематика геноцида над Србима треба бити заступљена у свим уџбеницима у нашем школству за све предмете које ово дотиче (историју, географију, Српски језик, грађанско васпитање, веронауку, психологију, социологију, фиозофију,...) Када кажем геноцид над Србима, то мислим на сва зла која су задесила Српски народ (римско царсто, ромејска држава, Хуни, Монголи, Бугари, турци, аустријско царство, мађарска краљевина, Наполеоново царство, Аустро-Угарска, Немачка, Италија, хрватска фашистичка држава, бугарска, Мађарска, албанија, Словенија, хрватска, БиХ, албанија, НАТО. Нисам неписмен, када пишем Српски, то је велико слово увек и тако увек треба да буде. Нека су слова мала и то са разлогом.