SKRIVENI ADUTI U BICI ZA BEOGRAD: Počeli pregovori o ujedinjenju naprednjaka i SPAS, ime kandidata za gradonačelnika verovatno naknadno

D. M.

11. 05. 2021. u 09:00

DELEGACIJE naprednjaka i Srpskog patriotskog saveza započele su u ponedeljak razgovore o detaljima ujedinjenja, koje su najavili lideri Aleksandar Vučić i Aleksandar Šapić.

СКРИВЕНИ АДУТИ У БИЦИ ЗА БЕОГРАД: Почели преговори о уједињењу напредњака и СПАС, име кандидата за градоначелника вероватно накнадно

Prvi sastanak delegacija SNS i SPAS / Foto Z. Jovanović

Ideja o spajanju SNS i SPAS prodrmala je kako opozicionu političku scenu, tako i redove samih naprednjaka, ali i cele vladajuće koalicije. Uveliko se spekuliše da bi Šapić mogao biti adut naprednjaka za gradonačelnika Beograda na izborima narednog proleća. Licitiralo se i sa tim da li bi još neko od tradicionalnih partnera SNS takođe mogao da se priključi najjačoj stranci ili će saradnja biti nastavljena po dosadašnjem modelu - kroz zajedničke izborne liste.

Nakon sastanka, koji je trajao oko sat, Vučić je kratko poručio da je sa Šapićem razgovarao na mnogo tema, dok je lider SPAS najavio ujedinjenje do kraja maja, kao i da će dotad ove dve stranke biti u dnevnoj komunikaciji.

Šapić je rekao da je utisak nakon sastanka dobar, da je bilo sve kako je očekivao i da su dve delegacije razgovarale o tehničkim stvarima i tačkama oko kojih će se ujediniti.

Na pitanje da li je SPAS jednoglasno doneo odluku na nivou stranke o ujedinjenju, Šapić je kazao da će se Glavni odbor tek održati, ali je napomenuo da su svi u Predsedništvu stranke obavešteni, kao i lokalni odbori u Srbiji, te da je reakcija bolja nego što je očekivao.

Povodom razgovora sa SPAS, član Predsedništva SNS Vladimir Orlić, za "Novosti", kaže:

- Predsednik Vučić i ovim potezom dokazuje da iskrena i posvećena borba za Srbiju zahteva u svakom trenutku maksimalnu energiju, najšire jedinstvo i najsnažniji front ljudi spremnih da se prihvate najodgovornijih zadataka za svoju državu. Svi naši partneri mogu ovu inicijativu samo da podrže, jer još snažnija SNS znači samo još snažniju Srbiju.

Bojan Klačar, iz CeSid, smatra da je krovni dogovor o spajanju već napravljen, a da će se sada samo razrađivati detalji:

- Očekujem da Šapić, za početak, dobije visoku stranačku funkciju, da bude kooptiran u Predsedništvo, a možda da bude izabran i za potpredsednika. Verovatno će i Šapićevi najbliži saradnici u stranci dobiti određene pozicije u SNS. U ovoj fazi ne očekujem da se napravi konačni dogovor o tome da on bude kandidat naprednjaka za gradonačelnika Beograda. Nije isključeno ni da SNS na izborima u prestonici nastupi bez konkretnog aduta za gradonačelnika, već da kandiduje tim za Beograd.

Ova poslednja opcija, kako saznajemo, je i najizvesnija. Naime, za očekivati je da Vučić neće do samog kraja otkrivati adute, ne želeći da produbljuje sukob između Šapića i aktuelnog zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, koji su stali u gard čim je obznanjena fusija SNS i SPAS.

Inače, u delegaciji SNS u ponedeljak su, osim Vučića, bili i Siniša Mali, Miloš Vučević, Darko Glišić i Dejan Đurđević, a Šapić je došao sa članovima Predsedništva SPAS Marijom Leković i Radovanom Tvrdišićem.

PALI ZBOG ULASKA U VLADU

JOŠ jedno pitanje je koliko bi naprednjacima sinergija sa SPAS mogla da donese glasova na izborima. Prema poslednjem istraživanju javnog mnjenja agencije Faktor plus, koje je doduše urađeno pre objave o ujedinjenju naprednjaka i SPAS, SNS je i dalje partija s najviše podrške, od čak 60 odsto. SPAS je po ovom opipavanju pulsa birača na 6. mestu sa podrškom od 3,4 odsto, što je određeni pad u odnosu na prethodna istraživanja. Klačar smatra da je SPAS taj "minus" zabeležio onog trenutka kada je ušao u izvršnu vlast. Dodaje i da SNS nije toliko važno koliko glasova će im se sliti dolaskom ove stranke, već to što ukrupnjavanjem dobijaju novu energiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna