HRVATSKA PRAVI SVOJ VOJNI KAMP NA KIM: Posle nuđenja pomoći za formiranje "vojske Kosova", iz Zagreba stigla nova provokacija

R. Dr. - D. M. S.

07. 05. 2021. u 08:00

POD izgovorom da se povećava bezbednost, Hrvatska se sprema da na teritoriji Kosova i Metohije formira svoj vojni kamp.

ХРВАТСКА ПРАВИ СВОЈ  ВОЈНИ КАМП НА КИМ: После нуђења помоћи за формирање војске Косова, из Загреба стигла нова провокација

Foto: Arhiva

To je juče, tokom posete Prištini, najavio šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman, pominjući istovremeno podršku dijalogu sa Beogradom, ukidanju viza za kosovske žitelje i iznoseći stav Zagreba protiv promena granica u Istočnoj Evropi.

Ovaj plan Hrvatske o podizanju vojnog kampa obelodanjen je svega nekoliko dana pošto je iz te države Prištini opet ponuđena pomoć u formiranju "vojske Kosova", posle nove hajke na naše sunarodnike u toj državi i u jeku polemika da li je Zagreb ponudio garancije za odbranu sa slobode optuženih vođa OVK.

- Odlučili smo da na Kosovu postavimo vojni kamp koji će doprineti stabilnosti. Hrvatska je nedavno donela odluku o povećanju svog vojnog kontingenta u okviru mirovne NATO operacije na Kosovu - Kfor, koja ima poseban značaj za Hrvatsku, jer se nalazi u našem neposrednom susedstvu što može da ima posebne implikacije na stabilnost cele regije - izjavio je Gordan Grlić Radman, tokom susreta sa tzv. ministarkom spoljnih poslova u Prištini Donikom Gervalom.

Nebojša Stefanović, Foto Tanjug

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović kaže, za "Novosti", da se Srbija oštro protivi formiranju bilo kakve vojske na Kosovu i Metohiji, jer to ne bi bilo u skladu sa međunarodnim pravom. On ističe da je taj stav iznet više puta i našim partnerima koji su priznali nezavisnost tzv. Kosova, kao i onima koji to nisu učinili:

- Svako ko pominje formiranje nekakve vojske na KiM, ne misli dobro regionalnoj stabilnosti i ne govori u pravcu spuštanja tenzija, već upravo takvim jednostranim potezom pokušava da naruši dobrosusedske odnose. Srbija je ozbiljna država koja će uvek umeti da na ozbiljan i pravi način odgovori na sve izazove i pretnje i da zaštiti svoje građane i interese. Ali, Srbija je i partner na koga može da se ozbiljno računa za stvaranje mira i stabilnosti u čitavom regionu jugoistočne Evrope.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je da se o tome da li će neka zemlja poslati vojnike na KiM i koliko će ih biti u okviru Kfora odlučuje isključivo u skladu sa Rezolucijom 1244, a ne dogovorom "braće po oružju". On je za Kosovo onlajn dodao da ne sumnja "da bi Radman voleo da može da rasporedi okupacione snage na prostoru Srbije, ali da će mu za to biti potrebno mnogo više od onoga što sa Kurtijem može da smisli".

SEPARATISTI GOVORE O GRANICAMA

KADA ministar države nastale razbijanjem SFRJ, a pre toga Kraljevine Jugoslavije, priča o nepovredivosti granica, onda je jasno da se granice ne smeju menjati samo ako bi vodile ujedinjenju Srba. Licemerje sa kojim o nepovredivosti granica govore separatisti može se porediti samo sa onima koji traže da vikar ustaške vojske Alojzije Stepinac bude svetac zbog otpora ustašama - prokomentarisao je Vulin Radmanovu izjavu o granicama.

Vulin je naveo da treba da nam se objasni zašto je bilo moguće menjati granice 1941, 1991, 2008, a posle toga nije.

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun vidi najave za formiranje hrvatskog vojnog kampa na Kosmetu kao maksimalnu podršku Hrvatske prerastanju KBS u "vojsku Kosova", i ukazuje da cilj misije hrvatskih vojnika nije misija Kfora:

Foto Ministarstvo Odbrane

- U hrvatskom sastavu Kfora je jedan vod jačine 37 pripadnika koji su raspoređeni u vazduhoplovnom detašmanu i u obaveštajnim bataljonu, a opremljeni su i sa dva helikoptera Mi-8 - kaže Drecun i podseća da je najavljeno da će krajem maja u regionalnu komandu "Zapad", na području Peći biti raspoređena četa sa oko 120 hrvatskih pripadnika iz bataljona "Vukovi".

Hrvatski politički i vojni angažman na Kosovu nije iznenađenje za generala u penziji i direktora evroazijskog bezbednosnog foruma Mitra Kovača. U njemu on vidi posrednu, ali sve ozbiljniju pretnju bezbednosti srpskog naroda, ali i država regiona.

obećanja Gordan Grlić Radman i Donika Gervala, Foto: Printskrin

- Hrvatska kao srazmerno mala zemlja i vojna sila teži što većoj ulozi u NATO i EU. Svedoci smo, takođe, i primene strateških rešenja Zagreba u ostvarivanju politike prema Srbiji, koja se odvija na terenu južne srpske pokrajine. Nema razloga ni za sumnju da je formiranje posebnog vojnog kampa dogovoreno u trouglu Brisel - Priština - Zagreb i da je nastavak saradnje u okviru koje Hrvatska nudi pomoć u zaokruživanju tzv. vojske Kosova - objašnjava Kovač.

Foto: AP

Srbija bi, prema njegovim rečima, trebalo da od UN zatraži povlačenje iz sastava Kfora vojnika onih država koje nisu neppristrasne prema statusu Kosova, što je slučaj sa Hrvatskom i Albanijom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja