PRIŠTINA HOĆE I GARANCIJE ZA UN: Pred nastavak dijaloga ponavlja se maksimalistička lista zahteva, cilj sabotaža procesa

V. M.

06. 05. 2021. u 09:00

PRIŠTINA je nastavila sa zahtevima i ucenama upućenim Beogradu. Vicepremijer privremenih institucija Besnik Bisljimi rekao je da dijalog neće biti tehnički, da sporazuma sa Beogradom neće biti bez uzajamnog priznavanja i da vlasti lažne države imaju pet principa na kojima se zasniva dijalog.

ПРИШТИНА ХОЋЕ И ГАРАНЦИЈЕ ЗА УН: Пред наставак дијалога понавља се максималистичка листа захтева, циљ саботажа процеса

Prištinske vlasti odbijaju da formiraju ZSO / Foto Tanjug

On je prilikom podnošenja izveštaja skupštinskom Odboru za spoljne poslove rekao da se dijalog sa Beogradom neće nastaviti pre druge polovine juna.

Govoreći o principima za dijalog, Bisljimi je rekao da je prvi da nema pregovaranja o postignutim sporazumima:

- Ne stvara se novi nivo upravljanja, suverenitet se ne dira, nema sporazuma sa Srbijom bez priznavanja i garancija za članstvo u UN.

Izjava Bisljimija samo je nastavak već utvrđene politike Aljbina Kurtija da iznosi maksimalističke zahteve pokušavajući da dijalog skrajne i blokira. Aktuelizovana je i stara priča da tzv. Kosovo namerava da podigne tužbu protiv Srbije zbog navodnog genocida.

Komentarišući ovu situaciju, predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je Albancima u Prištini da ne prete Beogradu tužbama:

- Tužbu za genocid protiv države Srbije, koja je uvek i koja i danas formalno pravno postoji na KiM, možete da izvedete samo preko druge države, Albanije. To bi značilo de fakto početak ujedinjenja sa Albanijom. Upozoravam vas i molim da to ne činite kazao je Vučić za TV Pink.

Vučić je kazao da je za Evropu uspešna Srbija - Srbija bez Kosova.

- Zato su protiv mini-šengena i protiv politike "Balkan Balkancima". Uvek žele da podižu druge protiv nas, da Srbija ne bi bila jaka, da ne bude dominantna.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kaže da su "nametnuta rešenja i ultimatumi koji dolaze iz Prištine još jedna potvrda u nizu da albanski političari ne žele istinski dijalog, već na sve moguće načine pokušavaju da ga sabotiraju":

- Ako Kurti misli da sa takvim spiskom zahteva dođe u Brisel, pred predsednika Vučića, on očigledno ništa nije razumeo.

SAMO BI SRPSKE GRANICE DA MENjAJU

VUČIĆ je u sredu poručio da ne govore istinu ljudi iz inostranstva kad kažu da su protiv promena granica:

- Lažu otvoreno, oni su samo za to da se promene granice Srbije. Kada god kažu da su protiv promene granica, ja kažem: "Ti si još jedan od licemera koji želi promenu granica, koja je ostvarena na silu kada smo imali nesposobnu vlast u Srbiji".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a