ČEKA POZIV, ČEKA I AMBASADOR: Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić ponovo izrazio želju da dođe u Srbiju

V. M. - V. K.

30. 04. 2021. u 10:11

PREMIJER Crne Gore Zdravko Krivokapić ponovio je da očekuje poziv premijerke Ane Brnabić da zvanično poseti Beograd. Ipak, on istovremeno i dalje izbegava da se uhvati ukoštac sa jednim od najvećih aktuelnih problema u odnosima dveju zemalja - pitanjem srpskog ambasadora koji je je proteran iz Podgorice.

ЧЕКА ПОЗИВ, ЧЕКА И АМБАСАДОР: Премијер Црне Горе Здравко Кривокапић поново изразио жељу да дође у Србију

Foto Vlada CG

Krivokapić je u četvrtak kazao da se sa premijerkom Brnabić, kao i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem čuo nekoliko puta i da se nadao da će dobiti poziv za posetu do Vaskrsa, ali da se to nije desilo. Kad je reč o ambasadoru, Krivokapić je za TV K1 rekao da će Vlada prihvatiti svaki predlog Srbije, ali se ogradio da je konačna odluka na predsedniku Milu Đukanoviću:

- Konačnu odluku donosi predsednik države, i tu imamo jednu kohabitaciju koja je vrlo specifična i neobična, jer se prvi put dešava.

Milun Zogović, poslanik Demokratskog fronta i član parlamentarnog Odbora za međunarodne odnose, kaže, međutim, da je Vlada Crne Gore trebalo da posluša savet evropskog komesara Olivera Varheljija, koji je pozdravio odluku Srbije da ne protera crnogorskog ambasadora:

- On je pozvao zvaničnu Podgoricu da učini isto. Nije mi jasno zbog čega su se oglušili o zvanične preporuke sa najznačajnije evropske adrese, koja je u pomiriteljskom tonu pokušala da pomogne u rešavanju ovog problema. Zbog čega je ministar inostranih poslova Vlade Zdravka Krivokapića odlučio da ostane dosledan i na istom fonu kao Vlada Duška Markovića, to je pitanje za ministra Đorđa Radulovića i premijera Krivokapića.

Spor između dve države nastao je kada je prethodna vlada u Podgorici krajem novembra 2020. proglasila ambasadora Vladimira Božovića za personu non grata. Povod za to je bila njegova izjava u kojoj je Podgoričku skupštinu 1918. nazvao oslobođenjem crnogorskog naroda, a tadašnje vlasti ocenile su to kao omalovažavanje Crne Gore.

MANDIĆ: POTREBNO BRZO REŠENjE

JEDAN od lidera DF i predsednik Nove srpske demokratije Andrija Mandić kaže da misli da je Krivokapić uspostavio liniju pristojne komunikacije sa premijerkom Brnabić i vlastima Srbije:

- Pitanje ambasadora Božovića rešavaće se u direktnim razgovorima. Bilo bi veoma dobro da se taj problem brzo reši.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

PITANJE SREBRENICE POKRENUTO NA 29. GODIŠNJICU: Vučić - Suprotstavićemo se u UN onoliko koliko možemo