DO OKTOBRA ZAHTEVI U JEDNOM DOKUMENTU: Radna grupa Vlade razmatraće predloge stranaka i preporuke OEBS o izborima

S. S. R.

30. 04. 2021. u 09:42

RADNA grupa Vlade za poboljšanje izbornih uslova pregledaće predloge svih stranaka, ali i 29 preporuka OEBS-a, kako bi se najkasnije do oktobra, šest meseci pred izbore planirane za proleće sledeće godine, došlo do kompromisnog dogovora.

ДО ОКТОБРА ЗАХТЕВИ У ЈЕДНОМ ДОКУМЕНТУ: Радна група Владе разматраће предлоге странака и препоруке ОЕБС о изборима

Sa sastanka o izbornim uslovima / Foto N. Skenderija

Ovo je ukratko plan međupartijskog dijaloga koji se vodi na dva koloseka, pod "briselskom kapom" i bez prisustva stranaca, a čiji dogovori treba da se ukrste u jednom dokumentu.

Na razgovoru, koji se u sredu više od četiri sata vodio bez stranaca, odnosno medijacije evroparlamentaraca, u prisustvu predstavnika 26 partija, zaključeno je da se daju predlozi o tri teme - izmena zakonske regulative, medijsko predstavljanje i međusobni odnosi stranaka. Diskutovali su skoro svi (predsednici DSS Miloš Jovanović, Dveri Boško Obradović, DjB Saša Radulović, LDP Čedomir Jovanović), a u nekoliko navrata im je odgovarao i predsednik Aleksandar Vučić.

Predsednik Srbije rekao je u četvrtak da se tokom prve runde razgovaralo argumentima, da će se razgovori nastaviti i da je uveren u dobre rezultate:

- Sve što mogu da kažem je da ti je bio civilizovan, odmeren dijalog. Dobri rezultati znače da se uspostave pravila i procedure koje će da važe za sve jednako, za one u vlasti i u opoziciji, da svi budu jednako zadovoljni i nezadovoljni. To je nešto najbolje, da možemo građane da pozovemo na slobodne izbore, a narod neka odluči.

Lider Dveri Boško Obradović pozdravio je početak međustranačkog dijaloga i dodao da kasni najmanje pet godina, ali je važno da je počeo:

- Posebno je važno to što su bili direktni razgovori sa predsednicima SNS i SPS, a ne sa njihovim stranačkim delegacijama, što može da ubrza rešavanje nagomilanih problema u funkcionisanju demokratije. Ostvaren je pomak na rečima, sada nam je potreban i na delima.

Plan je da se dijalog bez stranaca nastavi posle Uskrsa, a da 7. maja bude onlajn razgovor sa evroparlamentarcima, posle čega će uslediti dogovor o narednim koracima.

POMINjU I GLASANjE ZA DVE LISTE?!

U PREPORUKAMA OEBS-a, kako saznajemo, nalazi se i jedna neuobičajena - da se razmisli o ideji da se glasačima dopusti da glasaju za dve liste. To, najverovatnije, neće biti prihvaćeno. Jedan od predloga je i da partije podnose izveštaje o troškovima kampanje pre njenog završetka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)