BORELJ PORUČIO KURTIJU: Ne činite vi nama uslugu, evropski put tzv. Kosova blokiran bez pravnoobavezujućeg sporazuma sa Srbijom

Tanjug

29. 04. 2021. u 15:23

ŠEF diplomatije EU, Žosep Borelj, upozorio je danas premijera tzv. Kosova Aljbina Kurtija, da evropski put Kosova može biti blokiran ukoliko ne dođe do postizanja sveobuhvatnog, pravonobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa sa Beogradom.

БОРЕЉ ПОРУЧИО КУРТИЈУ: Не чините ви нама услугу, европски пут тзв. Косова блокиран без правнообавезујућег споразума са Србијом

Foto: Tanjug/AP

-Jasno je da bez priznatog međunarodnog statusa evropski put Kosova nema budućnosti- rekao je Borelj posle sastanka sa Kurtijem u Briselu.

Poručio je da je EU tu da pomogne procesu dijalog, između ostalog i u interesu Prištine, a da nije "Kosovo to koje čini uslugu EU" učešećem u dijalogu sa Beogradom.

-Spremi da pomognemo novoizabranom predstavniku Kosova da se upozna sa procesom koji već traje. Ne počinjemo ništa iz početka, niti možemo baciti kroz prozor šta je već uradđeno sa prethododnim vlastima. Upoznajte se da bi ste nastavili sa procesom- poručio je Borelj.

Šef diplomatije EU ocenjuje da nastavak dijaloga i dolazak do dogovora neće biti "ni prijatan, ni lak", ali da će biti za dobro naroda na Kosovu, u Srbiji i na celom Zapadnom Balkanu.

Borelj dodaje da postoji dugačak spisak onoga što je EU već učinila za Kosovo i da je ”umoran” od navođenja šta je urađeno.

-Biće dobro i za Kosovao da bude svesnio podrške koju dobija od EU- zaključio je Borelj.

Odgovarajući na pitanja o "non pejperu", Žosep Borelj je pozavo medije da ne prave lošu atmosferu prenošenjem lažnih vesti, već da se koncentrišu na kostruktivnu pomoć dijalogu.

-Non pejperi su izgleda u modi. Nadam se da sutra neće biti još jednog novog. Ne radim sa non pejperima, za mene se ti fantomski dokumeti ne postavljajuju kao pitanje. Žao mi je što cirkulišu i lažene vesti koje non pejper pripisuju jednom od mojih civilih služebenika- zaključio je Borelj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (3)

Nena

08.05.2021. 15:47

@Kolee - Zivi bili na komentare,Sve ovo se desava zbog mesanja,stranog faktora.Upumpavanja novca,ovim divljacima,cast izuzetcima,da se razumemo.Ali ovo je nedopustivo,zasto se ovi pomiritelji,mesaju u Nasu teritoriju,koja je bila odvajkada srpska zemlja.Podstrekaca glava ne voli.Makar neka nas ostave na miru,nista I'm ne trazimo kao ova bagra koja se Bavi drogom I prostitucija to svi znamo.