AMBASADOR PALESTINE POTVRDIO: Pokrenuta je inicijativa, sledeći korak je povlačenje priznanja "Kosova"

Tanjug

20. 04. 2021. u 15:23

AMBASADOR Palestine u Srbiji Mohamed Nabhan potvrdio je da je ta zemlja pokrenula inicijativu u Organizaciji islamske saradnje (OIS) da se zamrzne članstvo tzv. Kosova zbog otvaranja predstavništva u Jerusalimu.

АМБАСАДОР ПАЛЕСТИНЕ ПОТВРДИО: Покренута је иницијатива, следећи корак је повлачење признања Косова

Foto: P. Milošević, Tanjug

Ukoliko se predlog prihvati, to bi moglo da znači zatvaranje predstavništava u Prištini, zamrzavanje ugovora ili povlačenje priznanja tzv. Kosova od strane članica te organizacije.

Ambasador je u razgovoru rekao da su odluku Prištine da otvori predstavništvo u Jerusalimu osudile sve zemlje članice Arapske lige i OIS, ali da bi trebalo preduzeti konkretne korake kako bi vlada u Prištini znala kako treba da se ponaša na međunarodnoj sceni.

- Prekid saradnje, tj. zamrzavanje saradnje moglo bi da znači zatvaranje ambasada ukoliko ih imaju u Prištini ili ako imaju neke ugovore da ih stavljaju na led. To znači dosta toga - izjavio je Nabhan.

Upitan da li bi to moglo da znači povlačenje priznanja nezavisnosti tzv. Kosova, ambasador je odgovorio potvrdno i rekao da i to dolazi u obzir.

- Ukoliko (tzv.) Kosovo insistira na tome što radi, to sigurno sledi. To je drugi korak - rekao je ambasador.

Nabhan je podsetio da iako tzv. Kosovo nije punopravni član OIS, Palestina je od svih zemalja članica, njih 58 tražila da ne otvaraju predstavništva u Jerusalimu budući da je i po rezoluciji Saveta bezbednosti UN 478 zabranjeno državama da premeštaju ambasade ili predstavništva u Jerusalim.

Kako je objasnio Palestina je odlučujući faktor u OIS-u budući da je svrha osnivanja te organizacije bio Jerusalim.

- Ta organizacija postoji samo iz jednog razloga, a to je Jerusalim. Ako neko krši to pravilo onda nema svrhe da postoji ta organizacija. Zato mi imamo odlučujući faktor u toj organizaciji - rekao je on.

Govoreći o stavu Palestine po pitanju priznanja tzv. Kosova, on je kazao da je i dalje isti i da ta zemlja ne priznaje tzv. Kosovo.

- Mi priznajemo rezoluciju 1244 i priznajemo Srbiju u granicama koje su definisane u toj rezoluciji. prema tome mi još uvek ne priznajemo (tzv.) Kosovo i to nećemo učiniti u skorije vreme - istakao je ambasador Nabhan.

OIS je osnovan 1969. godine i u njegovom sastavu je 57 zemalja, od kojih je do sada 30 priznalo tzv. Kosovo.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)