PALESTINA MRSI KONCE ALBANCIMA? Islamskim zemljama stigao zahtev da prekinu odnose sa Prištinom zbog otvaranja ambasade u Jerusalimu

D. R. ĐORĐEVIĆ

20. 04. 2021. u 09:00

PALESTINA je zatražila od zemalja članica Organizacije islamske saradnje da prekinu odnose sa "Kosovom", zbog odluke vlasti u Prištini da otvore ambasadu u Jerusalimu - saznaju "Novosti".

ПАЛЕСТИНА МРСИ КОНЦЕ АЛБАНЦИМА? Исламским земљама стигао захтев да прекину односе са Приштином због отварања амбасаде у Јерусалиму

Jerusalim / Foto B. Subašić

Prema našim informacijama, taj zahtev naveo je ministar spoljnih poslova ove zemlje Rijad al Malki u pismu upućenom generalnom sekretaru OIK.

Kako je obrazložio Al Malki, odnose treba prekinuti jer "Kosovo" svojom odlukom krši međunarodno pravo i rezolucije, ali i otvoreno napada palestinski narod i njegova prava. Ukoliko bi članice OIK prihvatile palestinski zahtev, Priština bi se suočila sa velikim gubitkom podrške, jer je nezavisnost "Kosova" priznalo 30 od 57 zemalja koje su u ovoj organizaciji. One, kako se procenjuje, ne bi zvanično povukle odluke o priznavanju, ali veliki broj njih sasvim izvesno ne bi više pružao podršku "Kosovu" u nastojanjima da se učlani u međunarodne organizacije.

Priština je diplomatske odnose sa Izraelom formalno uspostavila 1. februara i na njihovu najavu da će ambasadu otvoriti u Jerusalimu, iz OIK je već 3. februara stigla osuda jer, kako je ukazano, time bi se prekršila Rezolucija SB UN 478. Nameru prištinskih vlasti kritikovala je i Evropska unija, ali je uprkos tome ambasada zvanično otvorena 14. marta.

Pre Prištine, diplomatska predstavništva u Jerusalimu imale su samo Amerika i Gvatemala, od 2018. godine. Ovoj trojki pridružila se i Češka, koja je u martu otvorila diplomatsku kancelariju u Jerusalimu, kao ispostavu ambasade u Tel Avivu.

Ambasador Palestine u Srbiji Mohamed Nabhan nedavno je izjavio da čin otvaranja ambasade "Kosova" u Jerusalimu predstavlja kršenje principa kojim se vode arapske i islamske zemlje, koje smatraju da je Jerusalim okupiran grad, a što potvrđuju mnogobrojne rezolucije UN, kao i da Rezolucija 478 zabranjuje državama da premeste ili otvaraju ambasade u Jerusalimu. On je naveo da se ovakvom potezu protivi i Turska, i upitao: Koliko vredi dobiti priznavanje jedne zemlje, a izgubiti poverenje više od šezdeset?

- Sve članice nesvrstanih koje imaju sličan stav kao i OIK će negativno gledati na taj akt. Dakle, čitav svet će na to gledati negativno jer se kosi sa međunarodnim pravom i sigurno ne daje Prištini prolaznu vizu ka UN - naveo je ambasador Nabhan, apelujući na Srbiju da ne premešta svoju ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalim.

OD TURSKE DO KATARA

MEĐU članicama OIK koje priznaju "Kosovo" su Turska, Albanija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, Kuvajt, Katar, Bahrein, Pakistan, Libija... Zemlje poput Omana, Egipta i Gvineje Bisao su svoje odluke o priznavanju već zamrzle i pre sporne odluke o ambasadi, dok "Kosovo" nikada nisu priznali Palestina, Azerbejdžan, Indonezija, Iran, Alžir, Tunis, Kazahstan...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

rajaram

20.04.2021. 10:17

Prosto nevjerovatno koliku podrsku tzv Kosovo imaju od USA, ovo je najočitiji primjer, zato treba iti strpljiv, drzati se principa, pomoci crkvu i arod, saradjivati sa prijateljskim zemljama i cekati "dogodine u Prizren", jer i Jevreji su vjekovima cekali taj Jerusalim, mi smo 500 godina pod Turcima bili..nece ni ovaj poredak biti dovijeka...