SELAKOVIĆ OBAVESTIO LAVROVA: Priština ne poštuje Briselski sporazum, pritisci zbog Rusije na Srbiju uvek postoje

Novosti online

16. 04. 2021. u 18:42

MINISTAR spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković rekao je da su pritisci na Srbiju zbog njenih odnosa sa Rusijom uvek na agendi zapadnih partnera naše zemlje, ali da ona ostaje verna prijateljstvu s Rusijom.

СЕЛАКОВИЋ ОБАВЕСТИО ЛАВРОВА: Приштина не поштује Бриселски споразум, притисци због Русије на Србију увек постоје

Nikola Selaković / Foto Tanjug

Pozicija Srbije se ne menja, Srbija ne uvodi sankcije Ruskoj Federaciji. Iako smo mi država posvećena evropskom putu naše viševekovno prijateljstvo sa ruskim narodom i RF se ne menja. Postoje stvari koje su unutrašnja pitanja Ruske Federacije i mi se u takva pitanja ne mešamo, rekao je Selaković na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom.

Kako je istakao, dve zemlje otvoreno i iskreno razgovaraju i gledaju kako jedna drugoj da pomognu.

- Srbija bratskoj i prijateljskoj Rusiji ne uvodi sankcije. Kad je reč o pritiscima, oni uvek postoje. Pitanje naših odnosa sa Ruskom Federacijom jeste uvek jedno od pitanja na agendi s našim zapadnim partnerima. Ali mi imamo jasnu poziciju koju ne menjamo. Jedina smo država u tom delu Evrope koja ostaje verna i dosledna toj poziciji - naglasio je srpski ministar.

Obraćajući se Lavrovu sa „dragi Sergej“, on se zahvalio domaćinu na toplom, bratskom gostoprimstvu i spremnosti da otvoreno i prijateljski razgovaraju o svim temama od interesa zarad, kako je rekao, onog što je suština politike Srbije, a to je očuvanje mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Selaković je još jednom izrazio zahvalnost Ministarstvu spoljnih poslova Rusije i Lavrovu lično na, kako je rekao, nesebičnoj, kontinuiranoj i principijelnoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i pružanju podrške na rešavanjem pitanja KiM mirnim diplomatskim sredstvima putem dijaloga, za šta je Beograd spreman, na čemu radi i na čemu je izgradio svoj integritet.

Obavestio je i Lavrova da Priština i dalje nije sprovela niti je počela da je sprovodi jedinu obavezu iz Briselskog sporazuma a to je formiranje ZSO.

Kako je rekao, na sastanku s Lavrovom razgovarano je i o ekonomskoj saradnji, kao i o ratifikaciji sporazuma o Evroazijskoj ekonomskoj uniji, koji da bi počeo da se sprovodi treba da ratifikuje još Jermenija.

Prema rečima Selakovića, vredna podrška je i inicijativa za potpisivanje strateškog rusko-srpskog programa ekonomske saradnje za period od 2020-2026. On se osvrnuo i na saradnju u sferi energetike, podsetivši da je gasovod Balkanski tok počeo da funkcioniše od 1. januara.

Selaković je takođe zahvalio Rusiji na pomoći u uslovima pandemije i kroz aktivnost ruskih ABHO jedinica u Srbiji, i kroz isporuku a sada i pokretanje proizvodnje vakcina „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) u Srbiji.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista