NOVA JEZIVA NAJAVA ZA BALKAN: Bivši premijer Albanije - Neizbežno ujedinjenje sa (tzv.) Kosovom!

Novosti online

14. 04. 2021. u 20:44

BIVŠI premijer Albanije Salji Beriša smatra da je ujedinjenje tzv. Kosova i Albanije neizbežno, prenosi Ekonomija onlajn.

НОВА ЈЕЗИВА НАЈАВА ЗА БАЛКАН: Бивши премијер Албаније - Неизбежно уједињење са (тзв.) Косовом!

Foto: Printskrin/ilustracija

- Po mom uverenju, nacionalno ujedinjenje (tzv.) Kosova i Albanije je neizbežno. Ideja 'nacionalnog jedinstva' kao ideja vodilja i ideal diktirana je s jedne strane najvećim evropskim istorijskim nepravdama prema Albancima, podelom njihovih zemalja u kojima su svuda bili etnička većina. Dakle, to je ideja koja se pojavila i konkretizovala tokom kasnih sedamdesetih godina u jeku napora velikih sila tog vremena da poreknu postojanje albanske nacije, unište je i podele njene zemlje - ističe Beriša, koji dodaje da se ideja o promeni granica pojavila 2013. dolaskom Edija Rame na vlast u Albaniji.

On objašnjava kako je došlo do, po njegovom mišljenju "oslobađanja" Kosova i Metohije.

- Albanci na Kosovu (i Metohiji) prešli su iz mirnog otpora u oružani gerilski rat. NATO je svojim vazduhoplovstvom omogućio oslobađanje Kosova (i Metohije). Albanci u Severnoj Makedoniji uspeli su pretnjom oružjem da diktiraju Ohridski sporazum. Albanci u Crnoj Gori imali su ključnu ulogu u nezavisnosti Crne Gore - kaže Beriša.

On smatra da je napredak " u pravom smeru konačnog rešenja albanskog pitanja bio je izuzetan".

- Ideal nacionalnog jedinstva Albanaca koji mislim da je večan. Ali, sada se mora imati na umu da su uprkos fundamentalnoj ulozi Albanaca u ovim procesima, njihovi glavni akteri koji su definisali te procese bili naši međunarodni prijatelji i partneri. Dakle, princip partnerstva i lojalnosti ne dozvoljava jednostrane odluke ili postupke Albanaca prema međunarodno utvrđenom statusu i uz njihovo odobrenje sankcionisano međunarodnim aktima i sporazumima i zakonima.

Veruje da će uz pomoć međunarodnih faktora doći do realizacije ove ideje.

- Dakle, za potpunu realizaciju nacionalnog jedinstva zahteva se prvo potpuno razumevanje naših glavnih saveznika, ali takođe i oslobađanje naših suseda od albanofobije, kao i svedočenja Albanaca pred međunarodnom zajednicom da će ovaj proces dati konsolidaciju mira i stabilnosti u regionu. Ali ovde želim da dodam da ideju nacionalnog jedinstva promoviše i favorizuje glavni neprijatelj ove ideje, veliki Srbin Vučić svojim negiranjem (tzv.) nezavisne države Kosovo i svojim teritorijalnim zahtevima koji podstiču rat. Stavovima koji se u potpunosti zasnivaju na doktrini o srpskoj veličini, Vučić neguje novu konfrontaciju između Srba i Albanaca, koja bi se uprkos svemu završila pobedom Albanaca nad srpskim agresorom - zaključuje Beriša.

(Kosovo onlajn)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (16)

ZA BOLJE SUTRA: Svetski dan obrazovanja o zaštiti životne sredine