NOVA JEZIVA NAJAVA ZA BALKAN: Bivši premijer Albanije - Neizbežno ujedinjenje sa (tzv.) Kosovom!

Novosti online

14. 04. 2021. u 20:44

BIVŠI premijer Albanije Salji Beriša smatra da je ujedinjenje tzv. Kosova i Albanije neizbežno, prenosi Ekonomija onlajn.

НОВА ЈЕЗИВА НАЈАВА ЗА БАЛКАН: Бивши премијер Албаније - Неизбежно уједињење са (тзв.) Косовом!

Foto: Printskrin/ilustracija

- Po mom uverenju, nacionalno ujedinjenje (tzv.) Kosova i Albanije je neizbežno. Ideja 'nacionalnog jedinstva' kao ideja vodilja i ideal diktirana je s jedne strane najvećim evropskim istorijskim nepravdama prema Albancima, podelom njihovih zemalja u kojima su svuda bili etnička većina. Dakle, to je ideja koja se pojavila i konkretizovala tokom kasnih sedamdesetih godina u jeku napora velikih sila tog vremena da poreknu postojanje albanske nacije, unište je i podele njene zemlje - ističe Beriša, koji dodaje da se ideja o promeni granica pojavila 2013. dolaskom Edija Rame na vlast u Albaniji.

On objašnjava kako je došlo do, po njegovom mišljenju "oslobađanja" Kosova i Metohije.

- Albanci na Kosovu (i Metohiji) prešli su iz mirnog otpora u oružani gerilski rat. NATO je svojim vazduhoplovstvom omogućio oslobađanje Kosova (i Metohije). Albanci u Severnoj Makedoniji uspeli su pretnjom oružjem da diktiraju Ohridski sporazum. Albanci u Crnoj Gori imali su ključnu ulogu u nezavisnosti Crne Gore - kaže Beriša.

On smatra da je napredak " u pravom smeru konačnog rešenja albanskog pitanja bio je izuzetan".

- Ideal nacionalnog jedinstva Albanaca koji mislim da je večan. Ali, sada se mora imati na umu da su uprkos fundamentalnoj ulozi Albanaca u ovim procesima, njihovi glavni akteri koji su definisali te procese bili naši međunarodni prijatelji i partneri. Dakle, princip partnerstva i lojalnosti ne dozvoljava jednostrane odluke ili postupke Albanaca prema međunarodno utvrđenom statusu i uz njihovo odobrenje sankcionisano međunarodnim aktima i sporazumima i zakonima.

Veruje da će uz pomoć međunarodnih faktora doći do realizacije ove ideje.

- Dakle, za potpunu realizaciju nacionalnog jedinstva zahteva se prvo potpuno razumevanje naših glavnih saveznika, ali takođe i oslobađanje naših suseda od albanofobije, kao i svedočenja Albanaca pred međunarodnom zajednicom da će ovaj proces dati konsolidaciju mira i stabilnosti u regionu. Ali ovde želim da dodam da ideju nacionalnog jedinstva promoviše i favorizuje glavni neprijatelj ove ideje, veliki Srbin Vučić svojim negiranjem (tzv.) nezavisne države Kosovo i svojim teritorijalnim zahtevima koji podstiču rat. Stavovima koji se u potpunosti zasnivaju na doktrini o srpskoj veličini, Vučić neguje novu konfrontaciju između Srba i Albanaca, koja bi se uprkos svemu završila pobedom Albanaca nad srpskim agresorom - zaključuje Beriša.

(Kosovo onlajn)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

rst

14.04.2021. 20:51

ujedinjuj se sa kim hoces ali i za 500 godina Srbi ce se vratiti i protjerati vas u brda sa kojih ste izmileli na KiM za vrijeme komunizma. KiM je privremeno okupirana teritorija i cim pocnu nasi politicari da se sa njom odnose na taj nacin bit ce bolje svima nama...

Jsjs

14.04.2021. 20:56

Smešni ste,pa vi ne znate ni pištolj da držite kukavice ste ogromne tako da sanjajte slobodno u narednih desetak godina nato će oslabiti a najgore po vas je to šta ćemo posle toga

Luka

14.04.2021. 21:01

Albanski političari i njihov vokabular je obična politička sirovina,ali ono što ih karakteriše je upornost,sa kojom u pogodnom međunaronom trenutku svoj naum i realiziraju.Inače bez međunarodnih saveznika Anerike,Njemačke i Engleske od kojih svatko iz svojih interesa sve to ostaju samo želja,ali i trajni izvor napetosti na ovom delu Balkana.

Predrag

15.04.2021. 01:32

@Miki Zg - А, за Србе у Хрватској ? То си прећутао . Или ти је неко то рекао , или појма немаш шта причаш . Тек да се чујеш .

Bonaparta

14.04.2021. 21:02

Bili ste i bićete etnička manjina. Vaše puste snove uskoro možete okačiti mačku o rep da se diči sa vašim snovima. Budite srećni ako i Albaniju zadržite.

hristina

14.04.2021. 21:12

Neizbezno je SAMO ... Da vas djavo odnese, tamo odakle vas je doneo! Nista vise I nista manje! Dalje ruke od srpskog Kosova I Metohije! I TACKA!!!

Šator

14.04.2021. 21:36

То ћемо еа видимо. Али ако до свега дође, немојте мислити да ћемо стати код Скадра... или Тиране... Идемо до краја... Играте све или ништа, па ви сад видите...

Vile Sampion izraziti Favorit

14.04.2021. 23:08

Znate samo sta je stvarno smesno, ali zaista, to sto nisu svesni sta ce da im se desi u trenutku kada postanu nebitni Americi i Nato paktu.

Saša

15.04.2021. 01:21

Zaista mi nije jasno. Albanija je projekat (jedna "nacija", a tri vere, 66 dijalekata jezika koji nije ni osmišljen medju njima samima, već su se austro ugarski lektori time bavili)... Valda će Albanija biti rasparčana između srbije, crne gore i grčke. Zašto bi se deo Srbije ujedinjavao sa samim sobom, Srbijom? Izazvaće rat, ali se bojim da nato neće reagovati. Toliko.

Nikola

15.04.2021. 05:48

Jako hrabri. Clanica NATO terorista pa se moze pretiti, izazivati i krasti tudju teritoriju. Isto tako u Crnoj gori. Nebi se Milo i ovaj Albanac nikad osudili tako da razgovaraju o Srbiji.

Pera

15.04.2021. 06:04

Beriša je bio lični lekar najvećeg komunističkog diktatora evrope envera hodze iz čega proiziliazi kontinuitet saveza fašista i komunista jer albanci pripadaju obema opcijama a to znači da su tvorci obeju opcija iz istog centra a to su j e v r e i jer broz tito komunista je jevrein iz mađarske kao i tito2soros njegov naslednik mentor albanaca a danski institut za genetiku 2019e otkrio je ja je hitler jevrein dakle j e v r e i tvorci albanije kao države i nacije 1912e i glavni mentori! Kisindzer koi je naredio bombardovanje 1999 šef klintonu olbrajt jevrejka tačijeva šefica bernar kušner trgovac organima jevrein francuski ministar a teodor meron jevrein agent cia komandant haga oslobađao hrvate slovence albance a izmišljao krivicu srba.. ! Na košarama su se zajedno borili al kaida sas zelene beretke nemački i francuski oficiri uz strateške bombardere b52..i danas albanci uz pomoć nato masakriraju srbe na kim dakle moć jevreja je ogromna ali istina je zastrašujuća po svet pa nemaju šanse!