LAŽNIM OPTUŽBAMA PRIKRIVATE SVOJE ZLOČINE: Selaković do kraja raskrinkao namere Prištine - Nastavljete svoju propagandu

Tanjug

13. 04. 2021. u 19:57

MINISTAR spoljnih poslova Nikola Selaković reagovao je danas na optužbe za genocid i zločine koje je na sednici Saveta bezbednosti UN na račun Srbije iznela predstavnica Prištine.

ЛАЖНИМ ОПТУЖБАМА ПРИКРИВАТЕ СВОЈЕ ЗЛОЧИНЕ: Селаковић до краја раскринкао намере Приштине - Настављете своју пропаганду

Foto Arhiva

Kada je reč o prištinskim pozivima da Beograd prizna navodni genocid, Selaković je rekao da to samo dokazuje da Priština istrajava na kampanji mržnje, propagandi i otvorenom neprijateljstvu prema srpskom narodu.

- Takve tvrdnje na svakodnevnoj bazi imaju za cilj da predstave sliku da Srbiju treba kriviti za sve i da je počinjen genocid nad Albancima, a sve kako bi se sakrila njihova sopstvena odgovornost za počinjene zločine - rekao je Selaković.

On je izrazio nadu da će Specijalizovana veća za zločine OVK procesuirati osumnjičene što pre i na taj način kosovskim Albancima objasniti šta se stvarno desilo.

Najveće žrtve konflikta su nevini civili ubijeni ili proterani bez obzira koje nacionalnosti, rekao je on i istakao da, uprkos različitm stavovima, ne može se osporiti da je bilo žrtava na svim stranama.

- Svako ko zna šta definicija genocida podrazumeva, razumeće da ga nije počinila Srbija već da je srpski narod bio žrtva projekta izgradnje tzv. države kosovskih Albanaca, projekta zasnovanog na opasnoj ideji etnički čistih teritorija o čemu svedoči više od 200.000 Srba koji ne mogu da se vrate u svoje domove - ukazao je Selaković.

Povodom, kako je rekao, ponovljenih laži predstavnice Prištine o broju žrtva seksualnog nasilja tokom konflikta na Kosovu, koja je rekla da je tada silovano 20.0000 albanskih žena, Selaković je ocenio da napori privremenih institucija na KiM imaju jasnu svrhu: da pokušaju da stvore narativ o masovnom silovanju Albanki i da utu svrhu koriste propagandne metode i laži.

- Bilo je žrtava na obe strane tokom konflikata, kao što i naša strana ima dokaze o brojnim srpskim žrtvama. Preduslov za zaštitu prava žrtava pripada svakoj pojedinačnoj žrtvi i to je racionalan i dobro argumentovan pristup - dodao je šef srpske diplomatije.

Izveštaj Unmika o kome danas raspravljamo

On je podsetio da je, prema podacima Komisije za verifikaciju i priznavanje statusa žrtava seksualnog nasilja na KIM, do sada podneto 1.414 prijava, od kojih je 912 prihvaćeno.

Predstavnici Prištine govore o 20.000 silovanih Albanki, pritom ne pominjući žrtve srpske nacionalnosti.

"Srbija osuđuje svaki akt seksualnog nasilja u konflitima i zalaže se za ostvarfivanje pravde za te žrtve. Broj žrtava svakako ne umanjuje efekat ovakvog vidanasikljana svakužrtvu pojedinačno, ali isto tako spekulisanje brojevima ne doprinosi ostvarivanju pravde, vodi politizaciji i usporavanju procvesa pomirenja", istakao je Selaković.

On je na sednici, takođe, izneo podatke koliko je Srba živelo u nekim mestima na KiM do 1999. godine, a koliko sada.

Selaković je podsetio da je u Prištini do 1999. godine živelo oko 40.000 Srba, a da ih je danas samo dvadesetak, da je u Peći živelo oko 17.000 Srba, a da su danas tamo samo srpske monahinje u Pećkoj Patrijaršiji, da je u Prizrenu pre rata živelo oko 12.000 Srba, a danas samo 17 porodica, a da je u Uroševcu od 10.000 Srba koji su tamo živeli pre rata ostala samo porodica srpskog sveštenika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Vjera

14.04.2021. 20:04

Očigledno je da Albanci imaju podršku nekih zapadnih zemalja za nihovu propagandndu o navodnom genocidu. Juče je nemački ambasador Šib na" Slobodnoj evropi" ponovio da je NATO morao da interveniše 1999. da bi sprečili humanitarnu katastrofu i genocid!!!