POSEBAN POKLON ZA PUTINA IZ SRBIJE: Ruski predsednik dobija serijski broj jedan, sve u čast troje ljudi koji su promenili svet

Novosti online

10. 04. 2021. u 22:49

NA ŠEZDESETU godišnjicu Gagarinovog istorijskog leta u svemir "Pošte Srbije" puštaju u opticaj posebne kolekcionarske marke sa portretima ruskih kosmonauta, a primerci sa serijskim brojem jedan će biti poklonjeni predsedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu.

ПОСЕБАН ПОКЛОН ЗА ПУТИНА ИЗ СРБИЈЕ: Руски председник добија серијски број један, све у част троје људи који су променили свет

Foto: EPA/Depositphotos

Posebno izdanje markica sa likovima Jurija Gagarina, Germana Titova i Valentine Terješkove biće pušteno u opticaj 12. aprila.

Ideju o izdavanju takvih maraka podržao je šef Roskosmosa Dmitrij Rogozin.

Gagarinov let u svemir je otvorio novu stranicu istraživanja kosmosa, a za samo dva dana slavimo 60 godišnjicu tog velikog događaja.

Mladi pilot sovjetskog ratnog vazduhoplovstva je postao prvi kosmonaut u istoriji, kada je u letelici Vostok-1 napravio jednu orbitu oko zemlje u trajanju od 108 minuta.

Nakon leta Gagarin je postao međunarodna zvezda. Putovao je širom sveta, a dodeljena su mu mnoga priznanja i medalje, uključujući i počasno zvanje Heroja Sovjetskog Saveza - najviše odlikovanje u toj zemlji.

Gagarin je tragično izgubio život 27. marta 1968. godine, tokom leta mlaznim avionom MiG-15 UTI.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)