ADVOKAT BRANKO LUKIĆ OTKRIO: Markale i Račak su loše izrežiran zločini koji su srpski narod skupo koštali

Novosti online

10. 04. 2021. u 09:41

STRADANjE Bošnjaka na sarajevskoj pijaci Markale i Albanaca u Račku na Kosmetu je izrežirano, a ta "režija" je srpski narod skupo koštala, rekao je advokat Branko Lukić.

АДВОКАТ БРАНКО ЛУКИЋ ОТКРИО: Маркале и Рачак су лоше изрежиран злочини који су српски народ скупо коштали

Foto: Novosti arhiva/N. Fifić

- Učestvovao sam u predmetu "Račak" kao branilac Sretena Lukića. I samo Tužilaštvo je odustalo od Račka, ali badava. Srbija je već bombardovana, država je rasturena. Račak više nije bitan. Idemo dalje - rekao je Lukić.

Kada je reč o Markalama, on je naglasio da su postojale informacije da su, u stvari, Hrvati postavili mine kojim su ubijeni sarajevski civili i da su ih Muslimani angažovali da to učine jer sami nisu bili sposobni za to, a da je dokazana činjenica da mina nije mogla doći sa srpskih položaja.

Lukić je naglasio da su dokazi koji idu u korist Srba planski uništeni u Haškom tribunalu.

-  Dokazano je i utvrđeno da su dokazni materijal koji je predat Tribunalu - rep mine sa "Markala jedan" od 5. februara 1994. godine i rep mine sa "Markala dva" od 28. avgusta 1995. godine pokvarene. Jedna je pokvarena pred suđenje bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, a druga pre suđenja generalu Ratku Mladiću. Druga nije bila pokvarena nakon završetka suđenja Karadžiću - rekao je Lukić.

On je precizirao da to ne može samo da se pokvari nego je "neko uzeo ključ i odvrnuo dio gde je udarna kapisla".

- Ta kapisla ne može da se pomeri. To znaju svi stručnjaci, a potvrdio nam je i svjedok Tužilaštva. Musliman koji je svedočio za Tužilaštvo rekao nam je da to ne može da se pomeri, sem da neko uzme specijalni ključ i da to slomi i to se desilo u Tribunalu. To smo dokazali. To je jasno kao dan - rekao je Lukić.

On je naglasio da je važno ponavljati da je dokazni materijal pokvaren u samom sudu.

- Jer, kada su videli da su napravili svinjariju, onda su uzeli te predmete koje su sami donijeli i to pokvarili - rekao je Lukić.

Lukić je podsetio da su veštaci dokazali da mina nije mogla da dođe sa srpskih položaja.

- Rađena je jedna studija gde su uzimane u obzir i okolne zgrade i krovovi na pijaci. Oni su čak bili pogrešno nacrtali i krovove na pijaci na onim tezgama. Morali su pogrešno da ih nacrtaju da bi, navodno, mina negde mogla da proleti. Međutim, ako se stvarno uzme kako krovovi izgledaju, nema teoretske šanse da je mina mogla da dođe sa srpskih položaja - rekao je Lukić.

Lukić je naveo da su oni koji su inscenirali "Markale jedan" videli da su preterali sa tim, da je od eksplozije samo jedne mine poginulo toliko ljudi, pa su u napadu na civile u avgustu 1995. godine ispalili četiri mine, a jedna je postavljena kao i kod "Markala jedan", te je opet ispalo da je jedna mina doletela sa srpskih položaja.

- Tako da je to jedna zavrzlama. Svakome ko želi da vidi dokaze mora da bude jasno da je sve režirano, i to je čak loša režija - zaključio je Lukić.

(Srna)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

MEĐUNARODNI DAN ZAŠTITE MATERNJEG JEZIKA: Važnost očuvanja kulturnog identiteta