ŠIB JE ZASLUŽIO PROTERIVANJE: Prema pravilima diplomatske službe, nemački ambasador prešao granice dozvoljenog ponašanja

D. R. ĐORĐEVIĆ

10. 04. 2021. u 08:05

I PREMA Bečkoj konvenciji i prema običajnom pravu ambasador ili bilo koji diplomata akreditovan u nekoj zemlji ne sme ni po koju cenu da se meša u unutrašnje stvari te države.

ШИБ ЈЕ ЗАСЛУЖИО ПРОТЕРИВАЊЕ: Према правилима дипломатске службе, немачки амбасадор прешао границе дозвољеног понашања

Foto Tanjug

Opravdavati zločin protiv humanosti koji je počinio NATO nad SRJ, sa pozicije ambasadora u Srbiji krajnje je nedopustivo, i Tomas Šib koji je to izgovorio neka bude srećan što ga nismo proglasili personom non grata.

Ovim rečima naš karijerni diplomata Branko Branković komentariše izjavu nemačkog ambasadora da je "NATO operacija 1999. godine bila opravdana i da je cilj bio izbeći humanitarnu katastrofu i genocid". On kaže da u slučajevima kada vlada jedne države proceni da se strani ambasador meša u unutrašnje stvari, da ona daje nalog svom ambasadoru u državi iz koje je strani diplomata, da ga njegova vlada opomene. Ukoliko se takvo ponašanje nastavi, drugi korak je da se od te države traži da svog diplomatu povuče ili da ga zemlja domaćin proglasi personom non grata.

Upitan da li bi nešto promenilo ako bi se ambasador Šib izvinio za iznet stav, Branković kaže da ovde ne važi "pljuni pa poliži", pogotovo kada se radi o ovako ozbiljnim stvarima gde se zadire u srž neke situacije:

- On je prekardašio granice dobrog ponašanja i po Bečkoj konvenciji i po običajnom pravu to zaslužuje da ambasador Srbije u Berlinu ode kod nemačkog ministra i prenese naš predlog da se Šib povuče, da nas ne bi naterali na to da ga proteramo i da se odnosi naših dveju zemalja ne bi pokvarili.

RANIJI ISPADI DIPLOMATA

* oktobar 2018. ambasador SAD Kajl Skot je u zgradi Vlade Srbije izgovorio da kosovska vlada nije takozvana, već Vlada Kosova. "Mi posmatramo Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu. Oni su izabrani predstavnici Kosova i sa njima imamo kontakte kao sa bilo kojim predstavnicima neke države u regionu"

* april 2015. američki ambasador Majkl Kirbi: Srbi su pomalo šizofrenični, srce ih vuče ka Istoku, dok ih istovremeno glava usmerava ka Zapadu

* april 2007. nemački ambasador Andreas Cobel: Insistiranje na Kosovu kao delu Srbije destabilizovalo bi Srbiju, a onda bi moglo da bude otvoreno pitanje Vojvodine i Sandžaka.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je juče da ne bi govorio ništa loše i uvredljivo na račun ambasadora Šiba, ukazujući da nije ništa drugo rekao nego što je svih 19 zemalja koje su učestvovale u bombardovanju imale kao objašnjenje za agresiju:

Foto: V. N.

- Naravno da mi imamo drugačije viđenje povodom onoga što se dogodilo 1999. i uveren sam da niko nije dokazao presudom da je postojala genocidna namera ili nešto slično. Ponekad je dobro da se čuju takve izjave jer iz njih možemo da vidimo šta o onome što se dešavalo 1999. godine zaista misle neke od najrazvijenijih zemalja i oni koji su u tom napadu učestvovali. Naše je da odgovorimo i kažemo da nije istina i da stvari posmatramo drugačije.

Foto N. Fifić

Predsednik je rekao i da poznaje Šiba kao čoveka koji je mnogo pomogao u prilivu investicija i koji voli Srbiju, i izrazio uverenje da je on morao da odgovori na način na koji se zalaže nemačka politika. Vučić je dodao da moramo da radimo i sarađujemo sa Nemačkom, koja je najveći investitor i glavni trgovinski partner Srbije i da to nije samo pitanje para:

- Naše je da kažemo sa čime se slažemo i sa čime ne, ponosno štitimo svoju poziciju, ali i da gledamo da čuvamo integritet onih koji su nam prijatelji i da ne pravimo neprijatelje od onih koji su nam prijatelji.

Za razliku od Šiba, neki političari iz zemalja koje su učestovale u NATO agresiji, taj čin su naknadno osudili. Tako je bivši ministar odbrane SAD Vilijam Peri, koji je bio na toj dužnosti od 1994. do 1997. godine, izjavio da žali što su snage NATO bombardovale Jugoslaviju 1999. Takođe, i predsednik Češke Miloš Zeman rekao je da je greška bila saglasnost koju je 1999. tadašnja češka vlada s njim na čelu dala za napad na SRJ.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (20)

Marko

10.04.2021. 09:34

Srbija je jaka zemlja sada,nije Srbija ona stara 90 godina pa da nas ucenjuju koje kakvi smradovi od politicara ovo je samo glupi test Nemacke.Ako ga neproteramo onda je Srbija jos slaba,ako ga proteramo onda je Srbija jaka i ima jaka ledja Kine i Rusije.A Srbija je i mnogo mnogo napredovala

Rajlovac

10.04.2021. 09:39

Ako nemacki ambasador ne bude proteran, onda mi nismo nezavisna drzava, vec obicna ponizna kolonija! Zar je ovo ponosna Srbija ??? Zar su za ovo ginuli najbolji sinovi srpski? Da cutimo i povijamo se dok nas doslovno gaze??? NE!

Goran

10.04.2021. 09:42

Sib mora pod hitno da se izvini Srbiji ili da napusti Srbiju on nema sta vise da trazi tu .Zivim na Zapadu decenijama kas bi ovde jedan bilo koji obican covek nesto rekao protiv njih bio bi odmah uhapsen i proteran a kamoli jedan Diplomata.

posmatrac iz daleka

10.04.2021. 10:15

Ne znam sta nasa javnost ocekivala od nemackog Ambasador ? On i njemu slicni se u Srbiji ponasaju kao slonovi u porcelanskoj radnji !!! Tako je Bilo 1914 , 1944 , 1999, 2021 ..... Prvo st su totalno unistili bobama iz niskoletecih Stuka, 6.4.1941 bila je Nacionalna BIBLIOTEKA Srbije. Cik pogodite zbog cega !!!

Sosa

10.04.2021. 11:21

Ovaj tip radi po zadatku - čist fsifikator, odnosno, rečeno srpski - lažov. Verovatno sad očekuje naše pravdanje zbog njegovih laži.Jefinoo što bi imala da mu kažem je - Kako te nije sramota da toliko lažeš ambasadore.

raca

10.04.2021. 12:55

Jeste gospodine Vučiću vi ste u pravu ,ali toj osobi niko ne daje za pravo da vredja i ponižava državu u kojoj boravi zato ako ništa drugo oterajte ga bar u ime onih koji dadoše živote za ovu Srbiju

Miki Zg

10.04.2021. 18:58

Evo ima 15 komentara i s njima se slažem .Što napraviti ? Šib je izgubio svaki moralni-ljudski kredibilitet ambasadora Njemačke ,sve ovisi od njih .?Tihi bojkot ,mnogi ministri su odmah odgovorili ( svaka čast ) ,a znamo da je vjekovna politika Njemačke prema Srbima zločinačka !

Ceca

10.04.2021. 23:34

Da li on misli da smo i mi toliko glupi kao on? Neka malo pogleda statističke podatke pa da vidi koliko su u toj "humanitarnoj" akciji avioni NATO-a pobili Albanaca. Sigurnio više nego Srbi, a "poklon" osiromašeni uranijum ih i dalje ubija. Humano, nema šta!!!