UBILE GA USTAŠE, BIO JE BORAC PROTIV FAŠIZMA: Selaković odao poštu - Pola veka od atentata na ambasadora Rolovića

Tanjug

07. 04. 2021. u 18:28

MINISTAR spoljnih poslova Nikola Selaković položio je danas venac na grob nekadašnjeg ambasadora SFRJ Vladimira Rolovića, na kojeg je pre tačno 50 godina u Stokholmu izvršen atentat, od čijih posledica je preminuo.

УБИЛЕ ГА УСТАШЕ, БИО ЈЕ БОРАЦ ПРОТИВ ФАШИЗМА: Селаковић одао пошту - Пола века од атентата на амбасадора Роловића

Foto Arhiva

Selaković je rekao da je Rolović bio borac protiv nacizma i fašizma i borac za slobodu, a da je stradao od terorista koji su se rukovodili principima borbe za svet protiv kojeg se borio on.

"Na današnji dan pre tačno pola veka teroristi su pucali na ambasadora SFRJ Vladimira Rolovića. On je nakon atentata dobio odlikovanje narodnog heroja od tadašnjeg predsednika SFRJ. Osam dana nakon atentata podlegao je povredama", rekao je Selaković nakon pologanja venca u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Danas, kaže Selaković, sećamo se tog tragičnog čina i njegove žrtve, ali i kao država i narod podvlačimo antifašističku i slobodarsku tradiciju.

"Naš narod je opstao boreći se za prave vrednosti i na pravoj strani istorije. Dokle god smo takvi kao narod treba da se sećamo onih koji su dali svoje živote u borbi za slobodu, za ideale i u borbi protiv najvećeg zla 20-og veka, a to su bili nacizam i fašizam", naglasio je Selaković.

Foto: Printskrin

Nikola Selaković

Još jednom je istakao da je upravo ambasador Rolović bio borac protiv tog zla i borac za prave vrednosti.

"Zato mu danas odajemo poštu kao jednu malu vrstu našega duga koje treba da traje onoliko koliko traje i Srbija i naš narod", rekao je ministar.

Vladimir Rolović bio je ambasador u Norveškoj, Japanu i Švedskoj.

U Stokholmu je, na dužnosti ambasadora, 7. aprila 1971. godine, smrtno ranjen od grupe terorista, a osam dana kasnije, 15. aprila, umro je od posledica ranjavanja, u stokholmskoj bolnici „Sveta Karolina“.

Njegovi posmrtni ostaci su preneti u Beograd i 17. aprila sahranjeni u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju