UBRZATI PRIJEM SRBIJE U UNIJU: U Evropskom parlamentu predstavljen izveštaj o napretku naše zemlje u procesu evrointegracije

Goran ČVOROVIĆ, dopisnik "Večernjih novosti" - BRISEL

26. 03. 2021. u 10:00

CILj predsedništva EU je da sa Srbijom održi međuvladinu konferenciju u ovom polugodištu po novoj metodologiji proširenja i da se tako podstakne proces pristupanja što je pre moguće.

УБРЗАТИ ПРИЈЕМ СРБИЈЕ У УНИЈУ: У Европском парламенту представљен извештај о напретку наше земље у процесу евроинтеграције

Foto AP

To je juče u Evropskom parlamentu u Briselu, povodom predstavljanja godišnjeg izveštaja o Srbiji izvestioca Vladimira Bilčika, poručila Ana Paula Zakarijas, državna sekretarka za evropske poslove Portugalije, zemlje koja trenutno predsedava EU.

- Ono što nas sve ujedinjuje jeste evropska perspektiva za Srbiju i Zapadni Balkan - poručio je Bilčik, predstavljajući svoj izveštaj koji je okarakterisao kao uravnotežen.

ALBANIJA IZVOZI MAFIJU

U ZAJEDNIČKOJ debati Francuz Tjeri Marijani je naglasio da isticanje da Kosovo i Albanija treba da uđu u EU predstavlja hipokriziju, kao i da je EU potčinjena interesima NATO:

- Albanija ne treba da uđe u EU. Ona izvozi svoju mafiju do središta Francuske. Čak više i ne krije svoje hegemonističke namere protiv srpskog stanovništva koje međunarodna zajednica konstantno diskriminiše.

U ovom dokumentu, Bilčik je između ostalog pohvalio posvećenost vlade evropskim integracijama, dijalogu s Prištinom i ekonomske i finansijske reforme. Odao je priznanje dobrom napretku u razvoju funkcionalne tržišne ekonomije. S druge strane, zatražio je dublje reforme u oblasti vladavine prava, veću slobodu medija i pravilno istraživanje onoga što su otkrili istraživački novinari i uzbunjivači, kao i pojačanu borbu protiv korupcije.

Izrazio je i zabrinutost zbog uticaja Kine i Rusije, zahtevao formiranje ZSO bez odlaganja, izrazio žaljenje zbog odluke dela opozicije da bojkotuje prethodne izbore i istakao važnost međustranačkog dijaloga, za koji je ocenio da je uspešno započeo prvim sastankom s predsednikom Skupštine Ivicom Dačićem. Založio se i za ubrzano sprovođenje nove metodologije proširenja. Naglašene su i istorijske veze prijateljstva i bratstva između naroda EU i Srbije.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji je naglasio da izveštaj vidi kao podsticaj Srbiji da ubrza proces pristupanja EU, nadajući se da će revidirana metodologija uskoro moći da se primeni, uz prioritet sprovođenja reformi i uspešnog zaključivanja dijaloga s Prištinom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)