NOVOM METODOM DO BRŽEG PRIJEMA: Evropska komisija "non-pejperom" predstavila plan koji će trasirati naš put ka EU

Goran Čvorović - stalni dopisnik iz Brisela

19. 03. 2021. u 09:00

BILO koje poglavlje u pristupnim pregovorima za EU moći će da bude zatvoreno tek kada se ispune prelazna merila u vezi s poglavljima koja se odnose na vladavinu prava.

НОВОМ МЕТОДОМ ДО БРЖЕГ ПРИЈЕМА: Европска комисија нон-пејпером представила план који ће трасирати наш пут ка ЕУ

Arhiva

Biće omogućeno i razmatranje "korektivnih mera" ukoliko dođe do problema u pregovorima, odnosno dopune akcionih planova, uz saglasnost zemlje kandidata. Predviđene su i "proporcionalne" sankcije, u slučaju da dođe do stagnacije ili nazadovanja u reformama. Ranije je naglašeno da bi one mogle da se odnose na pristupne fondove. S druge strane, ostaće na snazi postojeći akcioni planovi, odnosno neće se tražiti nove "mape puta", tj. načini na koje će se stizati do postavljenog cilja.

Ovo je suština "non-pejpera" koji je evropski komesar za proširenje Olivije Varhelji predstavio ambasadorima zemalja članica EU povodom pitanja kako Evropska komisija vidi konkretnu primenu nove, revidirane metodologije proširenja, po klasterima, za Srbiju i Crnu Goru.

Utvrđena su četiri osnovna principa pregovaračkog procesa - kredibilnost, snažnije političko upravljanje, dinamičnost i predvidljivost.

Ovaj dokument, kao i metodologija, ne menjaju suštinu da fokus mora da bude na vladavini prava. U "non-pejperu" se ističe da prvo treba da se ispune privremena merila iz poglavlja 23 i 24 koja se odnose na pravosuđe i osnovna prava, pravdu, slobodu i bezbednost. Problem korupcije se posebno ističe. Ova poglavlja će biti poslednja zatvorena.

Ritam izveštavanja biće zadržan kao i dosad, kako je predviđeno u pregovaračkim okvirima, godišnjom opštom procenom, s tim što se o dva najvažnija poglavlja procena vrši polugodišnje.

Predviđeno je da se Srbija i Crna Gora, koje su daleko odmakle u procesu, izjasne da li su za novu metodologiju, dok će ostale zemlje, kao što su Makedonija i Albanija, automatski pregovarati po novom principu.

- Srbija je saglasnost za novu metodologiju prijema u EU dala odavno - poručila je ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, reagujući na ponudu iz Brisela.

Joksimovićeva je naglasila da je Srbija tako pokazala poverenje u namere EU prema politici proširenja, Zapadnom Balkanu i Srbiji, kao i spremnost da nastavi proces evropskih integracija kao strateško opredeljenje.

- Ono što je najvažnije jeste da metodologija, bar što se tiče nas koji smo već u pregovorima, pojačava one elemente koji su već bili važni u našem procesu, koji je mnogo rigorozniji nego oni vođeni s drugim državama, koje su sada članice EU - objasnila je Joksimovićeva.

EU je pre godinu dana izašla s novom metodologijom u okviru koje se poglavlja okupljaju oko šest klastera, sa ciljem da se proces ubrza, ali se, s druge, strane, daju veća ovlašćenja zemljama članicama koje svoje primedbe mogu direktno da iznose kroz godišnje izveštaje, ili da šalju svoje stručnjake na teren. U dokumentu se ističe da bi Srbija mogla da počne da otvara klastere, ako se države članice slože da je postignut dovoljni napredak u vladavini prava. Do sada otvorena poglavlja biće priznata.

VELIKA OČEKIVANjA SRBIJE

SRBIJA ima velika očekivanja od nove metodologije, za koju veruje da će je ubrzati na evropskom putu. Ovaj koncept EK trebalo bi, kako se nagoveštava, da olakša otvaranje najvažnijih tema i ubrza reforme. Naša zemlja do sada je otvorila 18 od 35 pregovaračkih poglavlja. Poslednje je otvoreno još u decembru 2019, a privremeno su zatvorena dva poglavlja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave