BILČIKOV IZVEŠTAJ: Skinuo zvezdicu sa takozvanog Kosova, plaši se Kine i poziva opoziciju da se vrati za sto

G.Čvorović, od stalnog dopisnika, Pariz

24. 03. 2021. u 14:55

EVROPSKI parlament pozdravlja što je članstvo u EU i dalje strateški cilj Srbije, podstiče vlasti da još aktivnije ističu evropske vrednosti i podvlači važnost ubrzanog sprovođenja nove metodologije proširenja, uz isticanje da je zamah stvoren posle prošlogodišnjih izbora, prilika za postizanje bitnog napretka u pogledu evropske perspektive.

БИЛЧИКОВ ИЗВЕШТАЈ: Скинуо звездицу са такозваног Косова, плаши се Кине и позива опозицију да се врати за сто

Foto Tviter

To između ostalog stoji u godišnjem izveštaju izvestioca Vladimira Bilčika o kome bi sutra trebalo da se izjasne evroposlanici izglasavanjem rezolucije. U ovom dokumentu se naglašavaju i istorijske veze prijateljstva i bratstva između naroda EU i Srbije.

Kada je reč o Kosmetu, pozdravlja se aktivno i konstruktivno učestvovanje Beograda u dijalogu s Prištinom i provođenje dogovorenih obaveza naše strane iz Briselskog sporazuma. Ponovljen je poziv da se ostvari napredak u celokupnom sporovođenju svih već postignutih sporazuma, uključujući uspostavljanje ZSO, bez daljeg odlaganja.

Ističe se i da je normalizacija odnosa "između Srbije i (tzv.) Kosova" prioritet i preduslov za pristupanje "obeju zemalja" EU. Nigde uz ime Kosova ne stoji zvezdica koju je EP obavezna da koristi, kao pretpostavljeno statusno neutralna institucija. Naznačuje se i važnost "multietničke prirode(tzv.) Kosova i Srbije" i naglašava da etnički čiste države ne smeju da budu cilj u regionu.

Izražava se žaljenje zbog odredbi u Vašingtonskom sporazumu kojima se od Kosmeta zahteva da prestane da traži članstvo u međunarodnim organizacijama i ističe da bi preseljenje ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim bilo protivno stavu EU.

Brisel, kako je istaknuto, brine zbog sve većeg uticaja Kine u Srbiji i na celom Zapadnom Balkanu, kao i zbog političke i vojne saradnje s Rusijom. Vlasti se pozivaju i da osude sve oblike govora mržnje, zastrašivanja, javnog odobravanja i poricanja ratnih zločina.

Pozdravljaju dobar napredak Srbije u razvoju funkcionalne tržišne ekonomije. Žale zbog odluke dela opozicije da bojkotuje izbore. Pozivaju opoziciju da se vrati za pregovarački sto i nastavi da učestvuje u političkim i parlamentarnim aktivnostima. Apeluje se na što skorije održavanje novih krugova međustranačkog dijaloga. Istovremeno, izražava se zabrinutost oko efektivnog funkcionisanja skupštine u kojoj ne postoji parlamentarna opozicija.

BRINU ZBOG ISTRAŽIVAČA

ZABRINUTOST je izražena i zbog rasta nasilja od strane ekstremnih i organiziranih kriminalnih grupa, a vlasti se pozivaju da obezbede da se slučajevi koje su otkrili istraživački novinari ili uzbunjivači pravilno istaržuju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere