METJU PALMER: Vidljiv je napredak Srbije, odnosi sa SAD su snažni

Tanjug

19. 03. 2021. u 20:18

ZAMENIK pomoćnika državnog sekretara i specijalni predstavnik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Metju Palmer ocenio je da je Srbija značajno napredovala poslednjih nekoliko godina, dodajući da su bilateralni odnosi Srbije i SAD snažni, kao i da postoji jasna zajednička vizija budućnosti.

МЕТЈУ ПАЛМЕР: Видљив је напредак Србије, односи са САД су снажни

Foto: P. Milošević

Palmer je na konferenciji "Budućnost odnosa SAD i Srbije i politika SAD prema Zapadnom Balkanu", u organizaciji Kongresa srpsko-američkog pijateljstva (KSAP) i East West Bridge (EWB), govoreći o Srbiji iz 1993. godine kada je bio u poseti našoj zemlji i Srbiji danas, istakao da je jasno da se desio napredak.

Kako je rekao, prilikom poslednje posete video je optimističnije i pozitivne ljude, što je potpuno razumljivo usled različitih okolnosti sredinom devedesetih, kao što su rat i sankcije, saopštili su KSAP i EWB.

U razgovoru sa osnivačem EWB Jovanom Kovačićem, Palmer je rekao da je posebno značajan vidljiv napredak koji je Srbija doživela poslednjih godina, iako postoji prostor za napredak, a jasno je da optimizam dele i SAD.

- Moj utisak sa poslednjih razgovora sa zvaničnicima Srbije jeste da su fundamentalno, bilateralni odnosi dve zemlje snažni, ali da postoji i jasna zajednička vizija budućnosti i vizija budućnosti Srbije kao članice EU, sa svim oblastima koje je kvalifikuju, kao ekonomski snažne države - poručio je Palmer.

Ponovio je da SAD podržavaju evropski put Srbije, a govoreći o evroskepticizmu u srpskoj javnosti, poručio je da to nije nerazumljivo imajući u vidu da su reforme, koje se na kraju pokažu vredne truda, ponekada teške.

- Put ka članstvu u EU je težak i često izgleda beskrajan. Ipak, u praksi se pokazalo da kada neka zemlja dođe do svog cilja, građanima postane jasno da benefiti daleko prevazilaze poteškoće. Očekujem da će takav slučaj biti i sa Srbijom, odnosno, kada ljudi vide prave benefite od članstva, da će podrška evropskom putu porasti - kazao je Palmer.

Istakao je i da je važno da balkanske zemlje znaju da je put reformi važan i uvek prepoznat i nagrađen.

Govoreći o mini Šengenu, Palmer je naglasio važnost regionalnog povezivanja i inicijativa koje dalje podstiču rast i prosperitet.

Podsetio je na konstruktivnu ulogu Srbije u regionalnim inicijativama kakva je mini Šengen, ali i dodao da bi voleo da vidi podršku čitavog regiona inicijativama kakva je ta, koje su usmerene na solidarnost i povezivanje.

Upitan da prokomentariše značaj DFC-a za saradnju Srbije i SAD, Palmer je rekao da je dolazak američke razvojne agencije najbolji pokazatelj dobrih namera SAD.

- Dolazak DFC-a na Balkan pokazuje da su SAD posvećene razvoju Zapadnog Balkana gde bih uključio i Grčku. DFC u Beogradu radi i otvoren je za nove poslovne izazove, što je važna prilika za ceo region i SAD da razviju ekonomsku saradnju, saradnju u infratrukturnim projektima i drugim važnim oblastima koje će pomoći da se balkanske zemlje integrišu u Zapad - naveo je.

Palmer dodaje da američke kompanije u Srbiji imaju utisak o našoj zemlji veoma pozitivan, da su zadovoljne uslovima, kvalitetnim i kreativnim kadrovima, posebno kada je reč o naučnim i tehnološkim delatnostima.

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri istakao je važnost produbljivanja dobrih odnosa dve zemlje i naveo da ta saradnja ne samo da doprinosi ekonomskom razvoju Srbije, već i SAD.

- To se nije promenilo ni dolaskom nove administracije u Belu kuću, naprotiv, i administracija predsednika Džozefa Bajdena nastavlja sa istim pristupom - poručio je Godfri.

Osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva i narodni poslanik Vladimir Marinković izjavio je da je zadovoljan, kako je rekao, sada već čvrstim prijateljstvom Srbije i SAD, ali da prostora za razvoj i dalje ima.

Dodao je da osim ekonomskih pitanja, Srbija računa i na podršku partnera iz Vašingtona u rešavanju kosovskog pitanja kroz konstruktivan dijalog.

Osnivač EWB Kovačić zaključio je konferenciju rekavši da je ovo samo početak zajedničkih tradicionalnih aktivnosti koje će biti održavane u cilju podrške i razumevanja istih ciljeva dve zemlje.

KSAP i EWB potpisali su ranije Deklaraciju kojom potvrđuju zajedničku saradnju u oblastima kao što su trans-atlantska saradnja i integracije, regioala stabilnost, slobodan protok ljudi, dobara, kapitala i usluga, rodne ravnopravnosti i drugih.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)