HRVATSKA UPUTILA PROTESTNU NOTU SRBIJI: Dok Srbi tamo nemaju struju, oni se bune zbog stanja u Vojvodini

Tanjug

11. 03. 2021. u 21:30

MINISTARSTVO spoljnih i evropskih poslova Hrvatske (MVEP) danas je uputilo protestnu notu Srbiji, u kojoj je izrazilo zabrinutost zbog, kako je navedeno, brojnih pretnji, zastrašivanja i uvreda na račun predstavnika hrvatske nacionalne manjine u Srbiji posle zahteva da se hrvatski uvede u službenu upotrebu.

ХРВАТСКА УПУТИЛА ПРОТЕСТНУ НОТУ СРБИЈИ: Док Срби тамо немају струју, они се буне због стања у Војводини

Foto AP

Posle javne rasprave nastale nakon pokretanja procedure uvođenja bunjevačkog govora kao službenog jezika na području Grada Subotice, "predstavnici institucija hrvatske nacionalne manjine u Subotici izloženi su teškim uvredama, pretnjama i zastrašivanjima na društvenim mrežama", saopštilo je MVEP, a prenosi Hina.

Te pretnje su, navodi se u saopštenju, "prijavili nadležnoj policijskoj upravi u Subotici te očekuju od nadležnih tela Republike Srbije da im pruže odgovarajuću zaštitu, a počinitelje procesuiraju".

Shodno tome, kako se dodaje, MVEP je zatražilo informaciju od srpskog Ministarstva o postupanju nadležnih tela Srbije, kao i preduzetim merama na zaštiti beybednosti predstavnika hrvatske zajednice u Vojvodini.

Na zvaničnu imejl adresu Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini jutros je stigla pretnja u kojoj nepoznati pošiljilac, pored ostalog, navodi da će ih "pobiti automatom", a pretnje je MUP-u prijavio predsednik DSHV Tomislav Žigmanov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (18)

RUSI POTVRDILI: Tržni centar je pogođen, ali nije naša greška