POSLE PET NEDELJA: Najeći dnevni porast broja novozaraženih u Nemačkoj

Tanjug

11. 03. 2021. u 13:33

BROJ novozaraženih korona virusom najveći je danas u odnosu na proteklih pet nedelja, dok su istovremeno sve glasniji pozivi da se porodičnim lekarima omogući da počnu da vakcinišu protiv kovida-19 što bi ubrzalo imunizaciju.

ПОСЛЕ ПЕТ НЕДЕЉА: Најећи дневни пораст броја новозаражених у Немачкој

Foto AP

Prema podacima Instituta Robert Koh u protekla 24 časa broj novozaraženih porastao je za 14.356, što je skoro 2.500 više nego pre nedelju dana i najveći je dnevni porast od 4. februara, preneo je Rojters.

Predsednik Instituta Lotar Viler izjavio je da je veoma zabrinut zbog porasta broja zaraženih s obzirom da je još mnogoljudi u ugroženim kategorijama koje treba vakcinisati.

- U Nemačkoj naročito vidim početak trećeg talasa - rekao je on juče na brifingu u Ujedinjenim nacijama u Ženevi, zahtevajući od građana da drže dizičku distancu i da nose maske.

Napomenuo je da je učestalost virusa znalajno opala kod starijih od 80 godina, ali da je u porastu kod ostalih starosnih grupa.

Kampanja vakcinacije u Nemačkoj odvija se sporo zbog nedovoljnog broja vakcina i birokratije. Naime, samo 6,9 odsto od 83 miliona stanovnika dobilo je prvu dozu vakcine, što je daleko manje nego u zemljama poput Britanije, Izraela i SAD.

Regionalni i nacionalni ministri zdravlja složili su se juče da bi porodični lekari trebalo da počnu da vakcinišu od sredine aprila. Oni su takođe odlučili da centri za masovnu vakcinaciju treba i dalje da primaju najmanje 2,25 miliona doza vakcine sedmično.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna