AMERIČKI GENERAL IPMRESIONIRAN SRPSKIM SPECIJALCIMA: Dejvid Tabor - Vi apsolutno imate fantastične sposobnosti specijalnih snaga

Novosti online

07. 03. 2021. u 15:45

GENERAL major Dejvid Tabor komandant evropske Komande specijalnih snaga Vojske SAD pohvalio je srpske specijalne jedinice vojske i policije. On je najavio unapređenje saradnje u oblasti obuke specijalnih jedinica.

АМЕРИЧКИ ГЕНЕРАЛ ИПМРЕСИОНИРАН СРПСКИМ СПЕЦИЈАЛЦИМА: Дејвид Табор - Ви апсолутно имате фантастичне способности специјалних снага

Foto: Ministarstvo odbrane

Tokom zvanične posete Srbiji general Tabor razgovarao je sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem i više vojnih zvaničnika, a posetio je i 72. brigadu za specijalne operacije u Pančevu.

- Zadovoljstvo mi je što sam ponovo u Srbiji. Ja sam komandant Komande za specijalne operacije u Evropi, tako da je moj posao da se postaram za obuku i raspoređivanje više od 2.000 ljudi. Među njima su vazduhoplovci, kopnene snage, Zelene beretke i Mornaričke Foke, kao i civilno osoblje i osoblje angažovano po ugovoru - rekao je general Tabor u intervjuu za emisiju o vojsci Dozvolite.

"Imamo dugu istoriju saradnje sa Vojskom Srbije" 

General major Dejvid Tabor prvi put je posetio Srbiju prošle godine na ceremoniji obeležavanja godišnjice misije "Halijard" u Pranjanima. Na pitanje da li njegova poseta znači da će se unaprediti srpsko-američka saradnja u oblasti obuke specijalnih jedinica, Tabor je potvrdio.

- Moja poseta baš to znači. Mi imamo dugu istoriju saradnje sa Vojskom Srbije i mislim da su mogućnosti u budućnosti još veće. Radujemo se budućem zajedničkom angažovanju - istakao je Tabor.

Evropska Komanda Specijalnih snaga Vojske SAD od 2016. ima saradnju sa srpskim specijalnim jedinicama, kada je organizovana zajednička obuka sa Specijalnom antiterorističkom jedinicom MUP-a Srbije. Na vežbama 2019. i 2020. učestvovala je i Vojske Srbije.

- Sada se održava šesta po redu zajednička kombinovana vežba. Razlika ove godine u odnosu na prošlu godinu je što od američkih specijalnih snaga učestvuju Zelene beretke. Prošle godine bile su Mornaričke foke. Sve to donosi potpuno novi kvalitet u odnosu i razmenu iskustava - objasnio je Tabor.

"Srbija je vodeća zemlja na Balkanu" 

Američki general je istakao i da je za njegovu Komandu važno da sarađuje sa Srbijom zato što je vodeća zemlja na Balkanu.

- Zadivljen sam kako dobro Srbija stoji u ekonomskom smislu i pored situacije sa Kovidom, kao i u humanitarnom smislu. Vidim da šaljete vakcine i u druge zemlje. Ali i u vojnom smislu je Srbija značajna. Mi želimo da unapredimo naše sposobnosti, ali i sposobnosti Vojske Srbije, sa ciljem da imamo stabilnost i mir u Evropi - istakao je general major Dejvid Tabor.

Posle dugogodišnje saradnje prvi čovek američkih specijalaca imao je samo reči hvale.

- Vi apsolutno imate fantastične sposobnosti specijalnih snaga. Ne samo u Specijalnoj antiterorističkoj jedinici SAJ. Posetio sam 72. specijalnu brigadu i video neke njihove veštine i koliko su profesionalni i iskreno mogu da kažem da sam bio impresioniran njihovim sposobnostima - zaključio je general Tabor.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna