"ROJTERS" O POTEZU SRBIJE I PREDSEDNIKA VUČIĆA: Reči hvale za donaciju vakcina - pravi kontrast u odnosu na tešku prošlost

Novosti online

02. 03. 2021. u 19:23

РОЈТЕРС О ПОТЕЗУ СРБИЈЕ И ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА: Речи хвале за донацију вакцина - прави контраст у односу на тешку прошлост

Foto: Printskrin

SVETSKI mediji su danas pohvalno izveštavali o velikoj donaciji vakcina koju je Srbija poslala Bosni i Hercegovini, a koju je danas predao predsednik Vučić tokom posete Sarajevu.

Rojters piše da je Srbija svojim bivšim ratnim neprijateljima, Federaciji BiH,  donirala 5.000 doza vakcina, čime je omogućila tom entitetu da započne imunizaciju.

Federacija je zajedno sa Republikom Srpskom naručila 1.2 miliona doza u okviru programa Kovaks, i gotovo 900.000 od EU, ali još uvek nije dobila nijednu.

Foto: Printscreen

 

Na sarajevskom aerodromu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je vakcine članovima tročlanog predsedništva BiH - Šefiku DŽaferoviću, Željku Komšiću i Miloradu Dodiku i obećao da će narednih dana Srbija poslati još 5.000 doza.

- Srećan sam što možemo spasiti živote vakcinama, to je važno i sjajna stvar. Srbija je vaš prijatelj i komšija - rekao je Vučić okupljenim novinarima.

Rojters je u članku zatim podsetio na tešku prošlost i rat na prostoru Bosne i Hercegovine, i današnji gest predsednika Vučića i Srbije predstavlja pravi kontrast tim ratnim vremenima.

BiH je treća bivša jugoslovenska republika koja je primila vakcine iz Srbije, posle Severne Makedonije i Crne Gore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (24)

Sofija

02.03.2021. 23:33

Donacija vakcina Astra Zeneka BiH je od velikog značaja za razvoj odnosa izmedju dve države. Srbija je poslala jaku poruku da želi mir, stabilnost i dobru saradnju sa susedima.

star

03.03.2021. 09:38

Svakako da je teška prošlost za nama, ali se ne obaziremo na nju, treba se spasiti od korone virusa i ako ima mogućnosti pomoći i ostalima u regionu da vide spas od ove opake zaraze.

Kole

03.03.2021. 10:20

Uvek smo bili humani ljudi i pre svega odgovorni. Smatram da ovo što smo uradili je jedan veliki humani gest to samo pokazuje koliko imamo veliko srce.

Mijo

03.03.2021. 10:37

Jako je važno da gradimo dobre i prijateljske odnose sa BIH to je ključ za uspeh naše zemlje. Smatram da smo dobro ispravno postupili što se tiče ove donacije vakcina.