PRITISAK NA SRBIJU: Tri sile udružuju snage, imaju jasan cilj (VIDEO)

Novosti online

26. 02. 2021. u 15:41

ПРИТИСАК НА СРБИЈУ: Три силе удружују снаге, имају јасан циљ (ВИДЕО)

Foto: Printscreen/ardmediathek.de

SPECIJALNI izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je mapu iz svoje kancelarije, na kojoj se vidi administrativna linija između centralne Srbije i Kosova i Metohije.

Lajčak se oglasio nakon što su prištinski mediji preneli da je on nedavno dao intervju za jedan portal dok se iza njega nalazila mapa na kojoj se, kako su tvrdili prištinski mediji, ne vidi administrativna linija između centralne Srbije i Kosova, predviđena rezolucijom 1244.

Miroslav Stojanović, nekadašnji dopisnik “Politike” iz Nemačke kaže da se pravi vrsta atmosfere dodatnog pritiska na Lajčaka, jer on nije bio emisar EU po volji većine političara na KiM. Podseća da Lajčak dolazi iz zemlje koja nije priznala tzv. Kosovo i da ovakve izjave “služe za pravljenje malo užarenije političke atmosfere”.

Demo Beriša, predsednik Matice Albanaca Srbije kaže da od Lajčaka ne očekuje da izazove neke promene jer dosad nismo videli da je doveo do stabilizacije ili bilo kakvog rešenja. Komentarišući izjave izvestioca Evropskog parlamenta za Kosovo Viole fon Kramon o tome kako zemlje EU koje nisu priznale tzv. Kosovo to treba da urade, Beriša kaže da nije ništa iznenađujuće.

- Ništa novo od nje. Ona samo zapravo pokušava da ispuni time da je nešto radila, a zapravo nije uradila ništa – kaže Beriša.

Govoreći o odnosu SAD prema Srbiji po pitanju Kosova i Metohije, Miloš Garić, glavni urednik portal Kosovo online, ocenjuje da će biti žestokih pritisaka na našu zemlju i to ne samo iz pravca Vašingtona, već i iz Berlina i Brisela.

 - Biće to udružena akcija koja će krenuti i pre nego što mislimo da će da se dogodi. Mislili smo da će da se sačeka da se u Prištini iskristališe politička slika, ali to se nije ni dogodilo, a već se krenulo sa nekim non-pejperima, datumima i zahtevima u pravcu Beograda. Nervoza je i unutar EU, što se vidi i po izjavama Vijola fon Kramon – kaže Garić za “Novo jutro”.

(Pink.rs)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)