STUPILI NA DUŽNOST: Vučić primio akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora Rumunije i Kanade

Novosti online

17. 02. 2021. u 12:38

PREDSEDNIK Republike Srbije Aleksandar Vučić primio je akreditivna pisma novoimenovanih ambasadora Rumunije i Kanade, Silvije Davidoju i Džajlza Normana.

СТУПИЛИ НА ДУЖНОСТ: Вучић примио акредитивна писма новоименованих амбасадора Румуније и Канаде

Foto: Printskrin

Vučić je istako činjenicu da Norman na dužnost u Beogradu stupa u godini kada Srbija i Kanada obeležavaju značajan jubilej - 80 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Predsednik Vučić i ambasador Norman su konstatovali da je jubilej ujedno i prilika za jačanje političkog dijaloga i podsticaj za razvoj partnerstva i srpsko-kanadskih veza u svim oblastima.

Vučić je izrazio zadovoljstvo što se povećava priliv kanadskih investicija, jer to znači da se srpsko tržište pokazalo kao dobro mesto za ulaganje, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

On je izrazio nadu da će, osim rudarstva i energetike, i druge privredne oblasti biti zanimljive kanadskim privrednicima. Takođe je rekao da bismo u Srbiji mogli da koristimo iskustva Kanade u zaštiti životne sredine.

Dvojica sagovornika su izrazili nadu da će uskoro biti otvorena direktna vazdušna linija između Beograda i Toronta, koja bi doprinela ne samo unapređenju ekonomskih odnosa, već i boljem povezivanju građana Srbije i Kanade.

Oni su, tim povodom, istakli da je i srpska zajednica, koja živi na kanadskom tlu, važan most između dveju zemalja.

Predsednik Vučić je izrazio zahvalnost za podršku koju Kanada pruža evropskom putu Srbije, naglasivši da naša zemlja ozbiljno pristupa reformama, posebno u oblasti vladavine prava.

Ambasador Norman je pozdravio zalaganje Srbije da se do rešenja pitanja Kosova i Metohije dođe dijalogom.

On je izrazio uvažavanje za način na koji srpske vlasti uspešno odgovoraju na izazove pandemije, a upoznao je predsednika Vučića sa planovima za proizvodnju vakcine, koju su razvili kanadski stručnjaci, navedeno je u saopštenju.

Akreditivna pisma predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću predala je danas  i novoimenovana ambasadorka Rumunije Silvija Davidoju.

Poželevši ambasadorki Davidoju mnogo uspeha u diplomatskom mandatu u Beogradu, predsednik Vučić je izrazio zahvalnost Rumuniji na principijelnom stavu da poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, a time i međunarodno pravo.

Foto: Printskrin

 

On je rekao da Srbija veoma ceni podršku Rumunije evropskom putu Srbije, kao i konkretnu pomoć kroz prenos rumunskih iskustava iz procesa pridruživanja, saopštoila je Sližba za saradnju sa medijima predsednika Republike.

Predsednik Vučić i ambasadorka Davidoju su se saglasili da su Srbija i Rumunija iskreni prijatelji i pouzdani partneri, izrazivši uverenje da će dobri politički odnosi da budu praćeni još boljim ekonomskim vezama i saradnjom u svim oblastima od zajedničkog interesa.

Dvoje sagovornika su istakli da bi od najvećeg značaja bila izgradnja auto-puta ili brze saobraćajnice između Beograda i Temišvara.

Predsednik Vučić je naglasio i da Srbija može mnogo da nauči od Rumunije kad je reč o korišćenju plovnosti Dunava.

Ambasadorka Davidoju je rekla da dolazi sa konkretnom agendom, kad je reč o infrastrukturnim i energetskim projektima. Osim pomenutog puta između Beograda i Temišvara, koji je izdvojen kao prioritetni projekat, ona je navela i izgradnju železničke pruge, kao i izgradnju gasnog interkonektora između dveju zemalja.

Ambasadorka Davidoju je predložila i osnivanje zajedničke Privredne komore, koja treba da zbliži poslovne zajednice sa obe strane granice.

Ona je izjavila da Srbija u Rumuniji ima iskrenog zagovornika proširenja Evropske unije na region Zapadnog Balkana, izrazivši uverenje da je i interes EU da Srbija što pre postane punopravna članica.

Predsednik Vučić je naglasio i značaj saradnje kroz format Kvadrilaterale, odnosno Visokog saveta za saradnju Srbije, Rumunije, Bugarske i Grčke, jer taj vid saradnje smatra veoma značajnim za razvoj dobrosusedskih odnosa i promociju politike mira i stabilnosti u regionu, kao i društveni i ekonomski razvoj Srbije. Zato je naglasio da bi, kada okolnosti dozvole, trebalo održati novi sastanak na vrhu.

Predsednik Vučić je uputio pozdrave predsedniku Klausu Johanisu i pozvao ga da poseti našu zemlju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (51)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna