KURTI PRIZNAO DA ĆE KOČITI DIJALOG: Skandalozan intervju političara iz Prištine, ne zanima ga formiranje tima

Tanjug

15. 02. 2021. u 22:29

LIDER pokreta Samoopredeljenje Aljibin Kurti izjavio je danas da formiranje tima za nastavak pregovora sa Beogradom neće biti među njegovim prioritetima ako nakon pobede te stranke na izborima na Kosmetu obezbedi dovoljno glasova da postane novi premijer.

КУРТИ ПРИЗНАО ДА ЋЕ КОЧИТИ ДИЈАЛОГ: Скандалозан интервју политичара из Приштине, не занима га формирање тима

Kurti hoće da proširi spisak tema u Briselu

- Da bismo nastavili dalje moramo da uspostavimo jasne principe dijaloga i iskren i ozbiljan pristup tako što će Kosovo i Srbija jasno međusobno jedno drugom preneti svoje zahteve - rekao je Kurti u intervjuu za Asošijejted pres.

Kurti je rekao da će kao premijer snažno raditi na tome da tzv. Kosovo postane članica Evropske unije, ali je takođe pozvao taj blok da pruži paket ekonomske pomoći kako bi olakšao put ka članstvu zemljama Zapadnog Balkana.

Kurti je pozvao EU da usvoji, kako je rekao, "mini Maršalov plan za šest zemalja Zapadnog Balkana koje žele da se pridruže bloku.

- Šestorka zapadnog Balkana ima Evropsku uniju kao najvažnijeg partnera, ali s druge strane, istorija nas uči da je Balkan veoma važan za Evropu - rekao je Kurti.

Američka agencija podseća da su visoki komesar EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i visoki komesar za proširenje Oliver Varhelji pozvali Prištinu da brzo formira novi parlament i vladu, izabere predsednika i ostavri napredak u reformama, obećavši stalnu pomoć Brisela.

AP navodi i da su oni istakli da "evropski put tzv. Kosova vodi kroz sveobuhvatnu normalizaciju odnosa sa Srbijom".

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)