OVK ZLOČINCI I DALJE IZA REŠETAKA: Specijalizovano tužilaštvo tražilo produženje pritvora Gucatiju i Haradinaju

Tanjug

15. 02. 2021. u 20:20

SPECIJALIZOVANO tužilaštvo tzv. Kosova zatražilo je od suda da produži pritvor predsedniku i potpredsedniku Udruženja ratnih veterana tzv OVK, Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, optuženim za opstrukciju postupaka pred Specijalizovanim većima u Hagu i obelodanjivanje identiteta svedoka.

ОВК ЗЛОЧИНЦИ И ДАЉЕ ИЗА РЕШЕТАКА: Специјализовано тужилаштво тражило продужење притвора Гуцатију и Харадинају

Foto: Facebook/Printscreen

U dopisu sudiji za prethodni postupak koji će odlučiti o produženju pritvora, tužilaštvo je navelo da i dalje stoje razlozi zbog kojih im je pritvor određen - opasnost od bekstva, dalja opstrukcija postupka i zastrašivanje svedoka, i da nema mesta njihovom puštanju da se brane sa slobode.

Rizici da će pobeći, opstruisati postupak i činiti nova krivična dela su se, kako navodi tužilaštvo, posebno povećali nakon 4. januara i obelodanjivanja dokaza protiv, koji povećavaju verovatnoći osuđujuće presude.

Kada je u pitanju Haradinaj, tužilaštvo podseća da je pokušao da izbegne hapšenje i da je policiji rekao da on ne priznaje Specijalizovano tužilaštvo i veća tzv. Kosova kao tužilaštvo i sud, a tako se izjasnio i pred sudijom, pritvom ne želeći da se uopšte izjasni o krivici.

Predlog Gucatijeve odbrane da se odredi osoba koja bi garantovala za njega da ukoliko bude pušten na slobodu neće pobeći ili dalje opstruirati postupke u Hagu, za tužioca je takođe neprihvatljiv.

Gucati i Haradinaj su uhapšeni u Prištini 25. septembra 2020. i istog dana su prebačeni u pritvorski objekat u Hagu.

Oni se potvrđenom optužnicom terete za četiri krivična dela - ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, zatim za odmazdu i povredu tajnosti postupka.

Predsednik i potpredsednik udruženja ratnih veterana tzv OVK, kako se navodi u optužnici, terete da su, najkasnije, od 7. do 25. septembra, na tri konferencije za novinare, kao i putem izjava na društvenim mrežama i skupovima koje su prenosili mediji, neovlašćeno otkrili zaštićene informacije uključujući podatke o potencijalnim svedocima na osnovu kojih se može otkriti njihov identitet.

- Optužbe iz potvrđene optužnice počivaju na dobro utemeljenoj sumnji da su Gucati i Haradinaj su potencijalnim svedocima upućivali potcenjivačke optužbe i poruke i u više navrata izražavali nameru da sabotiraju rad Specijalizovanih veća", navodi se u saopštenju suda povodom potvrđivanja optužnice protiv njih.

Podaci koji su objavljeni su zaštićeni Zakonom o Specijalizovanim većima tzv. Kosova.

Sud dodaje da se Gucati i Haradinaj terete da su pomenutim radnjama povredili tajnost postupka, vrršili odmazdu i zastrašivanje potencijalnih svedoka tužilaštva, što je imalo za posledicu opstrukciju rada tužilaštva i njegovih istraga.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)